Tunezia.info.hu

Tunéziai szálláslehetőségek

Luxushotel Sousseban

Tunézia egyedülálló sajátossága az arab világban, hogy már az 1960-as évek óta rendelkezik turisták befogadására alkalmas, magas színvonalú szolgáltatásokkal rendelkező szállodákkal. Az ország a szállástípusok teljes skáláját felvonultatja. A legegyszerűbb apartmanoktól a legmagasabb színvonalú luxushotelekig minden megtalálható – minden igénynek és pénztárcának megfelelően.

A tengerparton fekvő Hammamet, Nebeul, Sousse, Monastir és Djerba nyaralóhelyein egymás után sorakoznak  a szervezett társutazáson részt vevőket befogadó szállodák. A hotelkomplexumok többsége a városközponton kívül zone touristique-ban található, azért, hogy a történelmi városközpont hangulatán ne rontsanak. A zone touristique-ból rövid taxiúttal érhető el a belváros.

Hammamet tengerparti szállodái

Hammamet tengerparti szállodái

Tunézia északi tengerpartja – a kisebb nyaralóhelyekkel együtt, mint Tabarka és Bizerte – rengetegett fejlődött az elmúlt időkben. Az üzleti utasokat csak az ország üzleti központjai, Sfax és Tunisz szolgálják ki. Az északi parton léteznek magas színvonalú négy-, ötcsillagos hotelek, valamint egyszerűbb szállások, középkategóriát képviselő szálláshelyeket csak nagyon elvétve lehet találni.

A Sahel övezetben a hotelek többsége három-, négy csillagos, efölött kevés szálláshely található.

A szállodák a szezon függvényében határozzák meg áraikat. Eszerint három árkategória van: főszezon (haute saison), ami júliustól szeptemberig közepéig tart, az előszezon (moyenne saison) áprilistól júniusig, az utószezon (basse saison) novembertől márciusig tart.

Az árak nagyon széles skálán mozognak. A felsőbb kategóriás (ötcsillagos) hotelekben egy kétágyas szoba ára teljes ellátás mellett, főszezonban 70.000-180.000 Ft között változik egy éjszakára. Ezekre a szállásokra a nemzetközileg megfelelő színvonal, minibár, televízió és klíma is tartozik. A legfelsőbb kategóriás hotelek többletszolgáltatást is nyújtanak. Ilyen a fodrászat, szépségszalon, konferenciaterem, úszómedence. Főszezonon kívül az árak akár 30-60%-al is olcsóbbak lehetnek.

Szállodai szoba tengerparti kilátással Monastirban

Szállodai szoba tengerparti kilátással Monastirban

A középkategóriás szállodákban egy kétágyas szoba napi ára reggelivel 50.000-120.000 Ft között ingadozik. Számos tengerparti szálloda olyan nagy, hogy a nyaralók el sem hagyják. Az ilyen komplexumokban gyakorlatilag minden megtalálható, rendelkeznek sportlétesítményekkel, szuvenírüzletekkel, autókölcsönző- és kirándulásszervező irodával. Gyakoriak a két- háromemeletes, szép trópusi kerttel körülvett szállodák és apartmanházak.

A tengerparti nyaralóhelyektől távol, a tozeuri, neftai és douzi oázisokban találhatunk kiváló minőségű szálláshelyeket. Ugyanazt a minőséget és szolgáltatást kínálják, mint tengerparti társaik, mégis olcsóbbak, egy kétágyas szoba reggelivel 35.000-65.000 Ft-ba kerül. 

A belső országrészben, a turisztikai látványosságtól távol a legszínvonalasabb hotelok sem haladják meg a kétcsillagos besorolást. Ezek a szállodák bútorzata szegényes, színvonaluk is messze elmarad Tunézia más vidékeinek szállodáitól.