Tunezia.info.hu

Douga, Tunézia legismertebb római kori emléke

Douga kitűnő állapotban fennmaradt kőszínháza

Tunézia legnevezetesebb római kori lelőhelye, Douga semmiképp nem maradhat ki az utazási irodák ajánlataiből. Egy teljes túra több órát vesz igénybe, de ha a minimumra akarunk szorítkozni, akkor is legalább másfél órás program elé nézünk.

Az i.e. IV. században alapított Dougga Tunézia egyik legrégebbi városa. Ez a római város maradt fenn a legtökéletesebben – nincs még egy olyan hely Észak-Afrikában, ahol ennyi templomot találnánk. Nagy kiterjedése ellenére lakossága sohasem haladta meg az 500 főt.

A korai pun eredetre utal a terület legalacsonyabb pontján álló, meglepően magas, csúcsos mauzóleum. A meglévő római épületek többsége a II. századból származik. A kereszténység elterjedésével a pogány templomok fokozatosan a múlt homályába vesztek, és amikor a bizánciak a VI. században meghódították Tunéziát, a terület már csak egyszerű földművestelepülés volt, melynek ókori köveit más épületekbe hordták el.

Douga műemlékei

Itt található Tunézia legjobb állapotban fennmaradt római színháza. A domboldalba vágott építmény szokatlanul ép. Az üléssorok 3500 személynek ad helyet. A színházban minden augusztusban klasszikus műveket mutatnak be.

Douga kitűnő állapotban fennmaradt kőszínháza

Douga – kitűnő állapotban fennmaradt kőszínháza

A színáz legfelső lépcsőin felmászva kövessük a domboldal felé tartó ösvényt, mely Saturnus templomának magas oszlopaihoz vezet. Innen nagyszerű kilátás nyílik a völgyre. A templom padlóköveiben található lábnyomok a hagyomány szerint vagy Saturnus istentől, vagy egy római  császártól származnak.

A színházól eljuthatunk a capitoliumi templomhoz is. Ez a mega nemében Tunézia legjobb állapotban fennmaradt épülete. A templom felé haladva a Szelek terén haladunk át, mely a kövezetba vésett tizenkét római szélről kapta nevét. Ezután Mercurius-templom következik.

Capitolium templom, Douga

Capitolium templom, Douga

A capitoliumi templom kikövezett utcáján 100 métert megtéve lefelé, elérkezünk a Liber Pater-templom oszlopsoros udvarához. Szemben a Licinius-fürdők magas falait látjuk. Két lépcsődor vagy egy alagút vezet az egykori füdő hatalmas főtermébe.

Ha 50 méterrel lejjebb ereszkedünk, az egyik útelágazás a Cyclops-fürdőkhöz vezet. A közös árnyékszékek-kőoszlopokba vágott kulcslyuk alakú lyukak – patkó alakban helyezkednek el, hogy a székelők kényelmesen,könnyed csevegéssel tölthesség az időt. A fürdő mellett helyezkedik el a bordélyház, a Trifolium, melyek lépcsői süllyesztett udvarba vezetnak. Az udvarból kis fülkék nyíltak, ahol egykor prostituálátak várták vendégeiket.

Még lejjebb található egy líbiai-pun piramistetejű torony, a jellegzetes Ateban-múzeum. Vegyük szembügyre a pun idők i.e. 200 körül épült egyedi emlékét, mely egyiptomi, görög és perzsa építészeti elemeket ötvöz. Különösen érdekesek a perzsa stílusú állatfragások, ezek azt ábrázolják, miként utazik a lélek négylovas szekéren a mennybe.

Tunisztól 17 kilométerre délnyugatra.
Nyitvatartás: reggeltől sötétedésig
Belépődíjat kell fizetni.