Tunezia.info.hu

Le Kef – belső Tunézia központja

Le Kef látképe

Kairouan után a nyüzsgő Le Kef (arabul: El Kef) belső Tunézia legjelentősebb városa. Lakossága mintegy 73.000 fő.  Mindig is híres volt politikai aktivitásáról. A második világháborúban itt volt a székhelye a Vichy Franciaország ellenkormányának székhelye. Később pedig a Szabad Franciaország parancsnoksága kapott itt helyet. Habib Bourguiba második felesége is itt született, így az elnök emeltetett egy szép palotát, mely napjainkban nagyon elhanyagolt állapotban van.

Le Kef látképe

Le Kef látképe

Az arab kef szó jelentése “szikla”, ami a város elhelyezkedésére utal, hiszen lankás dombra néző meredek  sziklafalra épült. Le Kef legfőbb látványosságai a következők: kettős kasbah a dombtetőn; néhány II-III. századi római épület abból az időből, amikor a város neve Sicca Veneria volt. A város az V. században fontos kolostori központ volt.

Le Kef látnivalói

Tourbet d’ali Turki

Az oszmán időkben Le Kef komoly részt kapott a hatalomért folyó küzdelemben. Itt volt a görög származású török katonának, a Husszeinita-dinasztia (1704-1881) megalapítójának, Hussein bin Alinak a székhelye. Az elnöki palota után, a dombon felfelé, a kasbah irányában Hussein bin Ali apjának, Ali Kurkinak a türbéjét találjuk.

Place Bou Makhlouf

Bájos tér a kasbah mellett, ahol akad néhány kávézó is, melyek teraszáról gyönyörködhetünk a környező városban s
a síkságra nyíló kilátásban.

 Place Bou Makhlouf tornyai

Place Bou Makhlouf tornyai

A tér egyik oldalán a Jemaa el-Kebir (Régi mecset) nevű épület áll, ez jelenleg ókori tárgyak gyűjteményét felvonultató múzeum. A tér végén található kisméretű Sidi Bou Makhlouf-mecsetet két kupola és egy gazdagon díszített nyolcszög alakú minaret teszi különlegessé.

Le Kef-i kasbah

A város kettős kasbahkja a legmagasabb ponton helyezkedik el, és az elnöki palota mellől induló, felfelé tartó, széles Habib Bourguiba sugárúton közelíthető meg. A XVII-XVIII. századi török erőd korábbi bizánci alapokra épült.

Le Kef kasbah

Le Kef kasbah

A kasbahból lenyűgöző kilátás tárul elénk a városra és a környező vidékre.
(Séta a Le Kef-i kasbahban)

Dar el-Kouss Church

A Szent Péter-templom néven is ismert nagyméretű épület – bár teteje nincs – meglehetősen jó állapotban maradt
az utókorra.