A szahara legfontosabb növénye a datolyapálma. Nélküle a terület bizonyára lakatlan lenne. Termését, a datolyát mi is ismerjük, de a növény haszna nem merül ki ebben. Magja állati takarmányként szolgáltat, rostszálaiból pedig kötél és cipő készíthető. A legkiválóbb és legdrágább datolyaféle a deglet ennour, melyet novemberben

Datolyapálma
szüretelnek főként Tozeurben, Neftában és Douzban (a douzit tartják a legjobbnak).
Több mint 100 fajta datolya létezik, attól függően, milyen éghajlaton terem. A fák 150-200 évig élnek, és évente 120 kg teremnek. Az összes gyümölcs közül a datolya tartalmazza a legtöbb fehérjét és cukrot. Az öreg, már nem termő fák nedvéből készül a laghmi (erős bor). A fát használják házak építéséhez és öntözőcsatornákat összekötő hidak, illetve kerítések készítéséhez.
A pálmalevél szintén kerítésként használatos, de készül belőle kosár, szőnyeg és tető is. A pálma legalsó rész, a jerid a Chott el-Jerid-i területről kapta a nevét.