Tunezia.info.hu

Haidra, Tunézia legtávolabbi római város

Septimius Severus diadalíve - Haidra

Tunézia legtávolabbi római kori városa. Haidra (ókori nevén Ammaedra) alig néhány kilométerre fekszik az algériai határtól. Az i.e. I. századtól folyamatosan lakott település volt, amit a punok alapították. Őket a rómaiak követték, végül a bizánciak hajtották uralmuk alá a várost a közeli folyóvölgyben található forrásai és határvédelmi jelentősége miatt.

A területen található öt templomrom aktív korai keresztény közösségre utal. 1939-ig létezett it település, legkésőbbi történelmi emléke egy 1886-ban épült francia határvédő erőd, amely Kalaa irányából érkezve az út jobb oldalán található.

Kasbah

A modern út egyenesen az ókor város fórumán halad át, ahol elszórva, főleg az úttól délre találni romokat.  A lelőhelyet sosem tárták fel szisztematikusan. A római emlékek nagy részét most is föld borítja így sokkal  szembetűnőbbek a bizánci épületek. Haidra legjobb állapotban fennmaradt római maradványa Septimus Severus diadalíve, ahonnan római kövezetdarabok vezetnek a városba. Érdekes még a portikuszos mauzóleum, egy magas kúp alakú épület, mely a boltívtől délre, magányosan áll a bozótos területen.

Septimius Severus diadalíve - Haidra

Septimius Severus diadalíve – Haidra

A hely legfőbb látnivalója Észak-Afrika egyik legnagyobb bizánci erődje, a kasbah. Hogy jobban megtekinthessük, kövessük a folyómeder mellett futó aszfaltos utat. A szurdok felett egykor római híd ível át, bejáratot biztosítva az erődhöz, ez azonban leomlott, így át kell gázolnunk a sekély vízen.Érdemes bemennünk, hogy teljes egészében lássuk az épület méreteit, a pártázatos oromzatra pedig lépcső vezet fel.

Kasserinétól 78 km-re északnyugatra. Bármikor látogatható, ingyenes.

TABLE DE JUGURTHA

Az algéria határ melletti dombok fölé magasodó hatalmas táblahegység felejhetetlen látványt nyújt. Távolról nézve megközelíthetetlennek tűnik, közelebbről azonban feltűnik egy aszfaltos út, mely négy kilométeren keresztül vezet fel a csúcshoz.

Table de Jugurtha hegység impozáns látványa

Table de Jugurtha hegység impozáns látványa

A fennsík Numídia i.e. II. századi királyáról, Jugurtháról kapta a nevét, aki ide vonult vissza helyőrségével. A gyönyörű kilátást kínáló hegytetőn tehenek legelnek egy erőd és egy marabout maradványai között. Túrajavaslat a Jugurtha táblahegységben.

Le Keftől 72 km-re délre.

KASSERINE

Kasserine városa az út két oldalán terül el. Nem túlzottan érdekes, viszont kiváló helyszín arra, hogy pótoljuk készleteinket, ennivalót vásároljunk és tankoljunk. A város nevének jelentés “két erőd”, ami két fennmaradt római kori mauzóleumra utal.

A gafsai úton, a városon kívül, a kör alakú Hotel Cillium mellett találjuk az i.e. I. századi római város, Cillium gyér maradványait. Kellemes hely a piknikezésre.

Jebel Chambi hegycsúcsa (1544 m)

Jebel Chambi hegycsúcsa (1544 m)

A várostól nyugatra emelkedik Tunézia legmagasabb hegysége, a Jebel Chambi, 1554 méteres magasságával. Kedvelt helye a túrázóknak és a vaddisznóvadászoknak.

Kairouantól 158 km-re délnyugatra.