Tunezia.info.hu

Tunéziai gasztronómia

Tunéziai ételek

A valódi tunéziai konyhát sokan alábecsülik, pedig igazán kiváló. A szállodákban kínált ételek színvonala viszont gyakran nem megfelelő. Gyakoriak a nem kellően fűszerezett ételek, a túlzotan lágy ízek, mivel a hotelséfek azt  hiszik, hogy az európaiak ezt szeretik.

Ha valódi tunéziai ízekre vágyunk, menjünk el egy helyi étterembe! Ezzel sem leszünk feltétlenül megelégedve, aminek az az oka, hogy csak kevés helyi engedheti meg magának, hogy étterembe járjon, ezért az éttermek a turisták vélt ízlésének megfelelően alakítják kínálatukat.

A tunéziai konyha egyesíti a francia konyha kifinomultságát és az észak-afrikai fűszereket.

Az egyik legjellegzetesebb alapanyag a harissa, ami szárított, örölt szegfűbors és olívaolaj keverékéből készült csípős szósz. Általában a tányér szélére helyezik, így mindenki annyit tesz az ételére, amennyit szeretne. Még a legautentiusabb tunézai étteremben sem szolgálnak fel olyan ételt a turistának, amelyik az európai ízlés számára túlzottan tüzes lenne.

A leggyakoribb húsféle a csirke és a birka, a marha viszont ritkaságszámba megy. A saláták többsége édes paprikából, zöld szegfűborsból, aprított paradicsomból, uborkából és fekete olajbogyóból készül úgy, hogy mindezt olivaolajban áztatják.

Merguez - bárányhúsból készült kolbász

Merguez – bárányhúsból készült kolbász

Kamounia - köményes májpörkölt

Kamounia – köményes májpörkölt

A következő különlegességeket érdemes megkóstolni:

 • baklava : mézzel átitatott leveles tészta aprított mogyoróval
 • brik: ropogós, töltött háromsög alakú süteményt. A brik l’oeuf-t híg tojássárgájával töltik, de létezik tonhalas és szardellás változat is.
 • chakchouka: párolt zöldséges étel spanyol paprikával, hagymával, tojással, esetleg kis hússal.
 • chorba tunisienne: paradicsomleves, néha tésztával gazdagítva. Kerül bele vöröshagyma és harissa is.
 • doig de Fatima: okra (zöld, hosszúkás zöldség) párolva.
 • kaftaji: kisütött fűszeres húsgombóc, mely májat, paprikát, cukkinit és vöröshagymát tartalmaz.
 • kamounia: köményes ízesítésű, lassú tüzön készült hús- vagy májpörkölt.
 • knef: csontos bárányhús rozmaringgal ízesítve.
 • makhroud: mézzel ízesített, búzadarából készült sütemény, közepén datolyával.
 • marcassin: erős, sötét szósszal ízesített vaddisznó, kizárólag a téi vadászszezon idején készítik, és ez az  egyetlen sertéshúsfajta, amit a tunéziaiak fogyaszthatnak.
 • mechaoui: roston sült hús, általában bárány.
 • mechoouia: roston sült zöldség, például vöröshagyma, paprika, paradicsom, olívaolajjal keverve, tonhalas és főtt tojásos körettel.
 • merguez: kemény juhhúsból készült kolbász, piros chilivel fűszerezve.
 • mermez: birkapörkölt
 • ojja: tojásétel sült vöröshagymával, paprikával és paradicsommal.
 • tajine: bárányból, tojásból és sajtból készült étel, melyet nagy tálban sütnek meg, majdd négyzet alakúra vágják és hidegen tálalják.

Brik - háromszög alakú tunéziai sütemény

Brik – háromszög alakú tunéziai sütemény

Makhroud - tunéziai sütemény datolyával töltve

Makhroud – tunéziai sütemény datolyával töltve

Tunéziai italok

Tunéziai bor

Az összes tunéziai bor Tunisz környékéről és Cap Bonról származik. Legnépszerűbb a rosé, ezek közül is a Cháteau Mornag Rosé és Gris de Tunisie. A fehérborok közül kóstoljuk meg a Blanc de Blanc és a Muscat de  Kelibia cimkéjűt. A vörösborok közül a Magon és Cháteau Mornag a legjobb.

Sör

Az egyetlen Tunéziában főzött sör Celtia, üveges és dobozos kiszerelésben egyaránt kapható. Könnyű, kontinentális jellegű sör, hidgen fogyasztva kiváló frissítő.

Pálinka és röviditalok

Bouka

Bouka

Nagy tunéziai rövidital létezik. Az első boukha, ez tiszta, fehér “tüzes víz” fügéből. Étkezés előtt és után egyaránt fogyaszthatő (érdemes kólával együtt inni). Második thibarine emésztést segÍtő, barna és édes ital – leginkább köhögéscsillapítóhoz hasonlít. Étkezés után fogyasztandó.

A muscat sec de kelibia édes narancsszínű aperitif. Hidegen a legjobb.

A laghmi a datolyapálma erjesztett nedve. Az ember általában csak egyszer kósolja meg, pedig a hagyomány szerint a lótuszevők itala.

Mentatea és kávé

Tunézia nemzeti itala a mentatea, melyet csészealjas csészében, kiskanállal és cukorral szolgálnak fel. A turisták számára épült hoteleken kívül ismeretlen a tejjel ízesített tea.  A kávét törökösen, kizárólag feketén készítik, három édességi fokozatban: nagyon édesen, közepesen édesen és kevés cukorral. Arab változatát malabár-kardomummal ízesítik. A nyugati stílusú éttermekben presszókávé-főzőgépek is vannak.