Tunezia.info.hu

Lac de Gafsa egy rejtélyes tó Tunéziában

Lac de Gafsa

Mehdi Bilel egy észak-tunéziai esküvő után tartott hazafelé, amikor a forró napsütésben megpillantott egy nagy csillogó tavat a kiszáradt sivatag kellős közepén, mintegy 25 kilométerre Gafsa városától. Mehdi Bilel döbbent csendben állt a parton, hiszen a tó pár nappal ezelőtt még nem létezett. Eleinte azt hitte hallucinál, hiszen órákon át sétált a tűző napon, azonban rá kellett jöjjön, hogy nem képzelődik.

A titokzatos tó híre futótűzként terjedt, tunéziaiak százai özönlöttek a tóhoz hogy lehűtsék magukat a közel 40°C-os melegben. Mindez 2014 augusztusában történt, amikor Tunézia a szárazság közepén volt, amely a tó felbukkanását még rejtélyesebbé tette. A tó eredete nem egyértelmű, a legvalószínűbb magyarázat szerint egy kisebb földrengés hatására megrepedt a szikla a víz felett, így azt a felszínre szorítva. A tó egy hektáron terül el és átlagosan 10-18 méter mély. A titokzatos tó azóta a környék fő attrakciója lett.

Lac de Gafsa - Tunézia titokzatos tava

Lac de Gafsa – Tunézia titokzatos tava

Azonban az úszás kockázatokat rejt magában, mivel a tó lehetséges, hogy különböző foszfátokkal szennyezett. A dél-tunéziai régió gazdag foszfátokban, melyet megtalálhatóak a talajban, sziklákban, Gafsa pedig 1886-os felfedezése óta az ország bányászati központja.

A foszforvegyületeket műtrágyák, növényvédő szerek, tisztítószerek és vegyi fegyverek előállításához használják. Továbbá a foszfátok radioaktív maradványokat hagynak maguk után, így ha a víz szennyezett, akkor egyben radioaktív és rákkeltő hatású is egyben.

Az egyik ok, ami miatt gyanítható a víz ártalmassága, hogy pár nappal a tó megjelenése után a víz színe kékről zöldre változott, ami azt jelzi, hogy a víz nem cserélődik a tóban, hanem algásodik, így elképzelhető, hogy baktériumok hemzsegnek benne, különböző betegségek lehetséges forrását jelentve.