Tunezia.info.hu

Tengerpartok és gőzfürdők Tunéziában

Skanés tengerpartja

Tunéziai tengerpartok

Tunéziában a napsütéses napok száma meghaladja a 300 napot, az ország tengerpartja pedig több mint 1000 km-es hosszúságban nyúlik el. Az északi partvidéken, Tabarkától 28 km-re északkeletre található Cap Negro homokos-sziklás partja kiváló hely a könnyűbúvárkodásra. A Bizertétől délnyugatra eső Cap Serrat tengerpartja szintén homokos-sziklás; a Bizertétől 15 km-re nyugatra fekvő Béchateur pedig homokos, néhol sziklás parttal s kis öblökkel várja a nyaralókat.

Rass Jebel homokos tengerpartja

Rass Jebel homokos tengerpartja

Az északi partvidék színtiszta homokos strandjai közé tartozik a Plage de R’Mel és a Rass Jebel, mindkettő Bizertétől keletre. A Sahel homokos strandjainál gyakorlatilag nem találni sziklát. Leghíresebb helyek a Sahelen: Hammamet, Nabeul, Skanés, Sousse, Port el-Kanaoui. Kerkenah és Djerba szigeteinek partjai szintén népszerűek és biztonságosak.

Tunéziai fürdők

Észak-Tunézia meleg forrásai relaxációs és gyógyító hatásuk révén már az ókori római időkben kedveltek voltak. Az ország megkezdte wellnessiparának fejlesztését, így aztán modern kezelések és luxushotelok várják a kikapcsolódni vágyókat. A Cap Bon-i Korbous hét forrásának vize 50-60 °C-os, ásványi anyagokban gazdag, s állítólag hatékonyan gyógyítja az anyagcserezavart és bőrproblémákat, enyhíti az ízületi gyulladást és a reumát. A Korboustól néhány km-re délre található Ain Oktor hideg ásványi forrása a vesekő kezelésében bizonyult hatékonynak.

Tunisztól 30 km-re délre, Jebel Oustban olyan források törnek fel (római kori márvány padlótöredékek még mindig találhatóak), melyek csillapítják a reumatikus fájdalmakat, valamint z ízületi gyulladást és köszvényt. A Tabarkától 32 km-re délre fekvő Hammam Bourguiba gyógyfürdője kiváló szállodával is várja a vendégeket.

Hammam (Gőzfürdő)

AZ iszlám egyik központi tétele a tisztaság, ezért a tunéziaiak különös gondot fordítanak a mosakodásra. A modern házak többségében van fürdőszoba, régebben – illetve a medinákban még ma is- naponta használták a közös fürdőket, a hammamokat.

A hammamban találni egy forró gőzsszobát, ahol a vendég izzad, s masszást is kérhet, illetve egy lehűlőtermet, ahol az öltözők és a szekrények kapnak helyet. A tunéziaiak többsége manapság is hetente a legalább egyszer ellátogat a hammamba. Ha egyszer belekóstolunk az élménybe, megértjük, miért, s egy egyszerű fürdés vagy zuhanyzás már nem lesz elég ahhoz, hogy tökéletesen tisztának érezzük magunkat.

Hagyományos gőzfürdő (hammam) Tuniszban

Hagyományos gőzfürdő (hammam) Tuniszban

Tunéziában való tartózkodásunk során egyszer mindenképpen menjünk el egy hammamba, mert rendkívül kellemes, nyugtató élményt nyújt. Miután jól megizzadtunk a gőzhelyiségben, a masszőr durva kesztyűjével ledörzsöli a bőr régi, élettelen rétegét. Az ilyen masszázsnak semmiféle szexuális szinezet nincs, a teljes meztelenséget nehogy nem várják el, de még el is ítélik.

A nők és a férfiak ugyanazt a hammamot használják, de a nap különböző szakában: a férfiak általában délelőtt és este, a nők pedig délután látogatják.
Ha párunkkal együtt, koedukált hammamba szeretnénk menni, két hotel is rendelkezésre áll, a jerbai Hotel Palmariva és a sousse-i Hotel Chems el-Hanna.