Tunezia.info.hu

Monastir – A kitűnő tengerparti kikapcsolódáshoz

Monastir látképe

Monastir kitűnő fekvésű és klímájú város Tunéziában, melynek stratégiai jelentőségét a rómaiak is felismerték. Julius Ceasar i.e. 46-ban erődöt épített a városban és hadi támaszpontként használta. Később 766-ban kolostorerődöt (ribatot) építettek a városban, mely menedéket jelentett az itt lakó arab eredetű lakosság számára. A Ribat a muzulmán korszakban a vallásos muzulmán kardforgató férfiak (marubitinek) erődszerű őrhelye volt. A ribat tornyából nézték, hogy nem jön -e az ellenség.

Monastir tengerpartján álló ribat

Monastir tengerpartján álló ribat

A tengerparton épült ribatok jelkapcsolatban voltak egymással, így például Monastir (Monastiru) a 20 km-re fekvő Sousse-val volt kapcsolatban. A ribatok később veszítették  jelentőségükből, de épületeik megmaradtak vallási műhelyeknek. A mai erődítmények jelenlegi formájukat több átalakítás során nyerték el. Sokszor kasbah és a ribat egybeépült így kolostorerődök jöttek létre.

Monastir homokos tengerpartja

Monastir homokos tengerpartja

Monastir már teljesen elárasztották a turisták. Ez azt is jelenti, hogy bár nem lengi be sajátos atmoszféra, tisztább és átláthatóbb, mint bármelyik másik tunéziai város. Számos hotel, étterem és kávézó között válogathatunk. A szállodák partszakaszai nagyrészt Skanes-ben találhatók. Van ugyan a városközpontban is homokos tengerpart, ez azonban a nyaralók számára túlságosan is nyilvános, hiszen vonzza a a kiváncsi helyi fiatalokat.

Harthema-ribat

Termekből, tornyokból, lépcsőkből és folyosókból álló hatalmas, háromszintes épület. Felfedezéséhez legalább egy óra kell. 796-ban épült, hogy védelmet nyújtson a szicíliaiak, a vikingek és egy martalócok, valamint a berberek portyázásai elől. A jelenlegi épület azóta számos átalakításon ment át. A ribat a filmrendezők kedvelt helyszíne (itt készült Zeffirelli bibliai eposza, a Názáreti Jézus és a Brian élete a Monty Pythontól); forgatások alkalmával lezárják a látogatók elől. Az udvar egyik oldalán található imaterem napjainkban múzeumként működik, ahol világ számos részéről származó iszlám műtárgyakat mutatnak be. Mindenképpen tekintsük meg a kopt szövéseket, a perzsa és mogul miniatűröket és az arany ékszereket.

Harthema-ribat, Monastir

Harthema-ribat, Monastir

A toronyból lenyűgőző kilátás kinálkozik a városra és a tengerre. A torony mellett helyezkedik el a Nagymecset és a szögletes minaret. A ribat a mecset külső falai mögé épült, egykori lakosai a déli kapunk keresztül egyenesen a  mecset imatermébe érkezhettek. A toronyból megpillanthatunk egy másik ribatot is, melynek kerek tornyát és a  kapuőr házát az idők során szépen helyreállították. Az átalakítás óta Zaouia Sidi Douib nevet viseli.

Route de Corniche,
Nyitvatartás:  mindennap
-télen: 9:30-19:00 óra között
-nyáron: 8:00-19:00 óra között
Belépődíjat kell fizetni!

Medina

Olyannyira felújították és megtisztították, hogy csak kevés hasonlóságoz mutat a sousse-i, a kairouani és a többi medinával. Ez kínálja a turisták számára a legkellemesebb vásárlási lehetőséget, a fehérre meszelt sikátorokban kézműves- és szuvenírboltok között barangolhatunk. A medina előterében a hatalmas, márványlépcsős, 1963-ban épített Bourguiba-mecset helyezkedik el.

A Bourguiba család mauzóleuma

A modern Tunézia megteremtője. Habib Bourguiba 1903-ban Monastirban született. A család pazar mauzóleuma a ribatttól északra helyezkedik el. A grandiózus épületegyüttes azonnal felismerhető nagy aranykupolájáról.

Bourguiba család mauzóleuma

Bourguiba család mauzóleuma

A mauzóleum körül  terül el a nagy kiterjedésű Sidi el-Mazeri-temető, melyen keresztül felvonulási út vezet a mauzóleumhoz. A temető általában megtekinthető, nem tilos körülnézni.

Sousse-tól 25 km-re délkeletre.

Skanés

Monastir tengerparti üdülőhelye, Skanes homokos tengerpart mentén épült, pálmakertekkel szegélyezett hotelek hosszú sorából áll. Skanes az ország egyik leginkább családbarát nyaralóhelye Tunéziának.

Skanés luxusszállodáinak egyike

Skanés luxusszállodáinak egyike

A monastiri repülőtér közelében található.

Monastirtól 5 km-re nyugatra.

PORT EL-KANTAUI

Port el-Kantaoui hatalmas nyaralóhely (gyakorlatilag óváros nélküli város) Sousse-tól északra. Nagy, jól felszerelt kikötő köré épült. Központjában mindig pezseg az élet. A tunéziaiak erre a nyaralóhelyre a legbüszkébbek, és ezt nem is titkolják. A legmediterránabb tunéziai város, melynek andalúziai építészete azt a képzetet kelti, mintha Spanyolországban lennénk.

Port El-Kantaoui

Port El-Kantaoui

A “Kantaoui” szó jelentése: “legyen minden rendben”. A létesítmények színvonala minden igényt kielégít. Nem ritka, hogy az ide érkező nyaralók egyetlen másodpercnyire sem hagyják el a várost. Egyetlen hátránya, hgoy nem mutatja meg az ország igazi arcát. Néhányan úlzottan semlegesnek találják a környezetet. A kikötő telis-tele van  luxusjachtokkal és hajókkal. Egyre kedveltebb hely a jachttulajdonosok körében, különösen télen, amikor a kikötői díjak sokkal kedvezőbbek, mint Európában.

Az el-Kantaoui két szélén található, homokos tengerpartra épült hotelek hihetetlenül modernek, már-már futurisztikus kialakításuak. Az üdülőkomplexum nemcsak szállodai szobákkal, de éttermekkel, kávézókkal, drága butikokkal is rendelkezik. Modern, mégis hagyományos stílusjegyei közé tartoznak a kápráztatóan fehér épületek közt húzódó keskeny utcácskák és boltívek. El-Kantaoui rendkívül elegáns hely, kiváló választás azok számára, akik fokozatosan szeretnék megismerni az egzotikus arab világot. Az egész napos kirándulások és a környéket felfedező túrák ideális kiindulópontja.

Sousse-tól 11 km északra.