Tunezia.info.hu

Matmata és Gabés

Matmata barlanglakásai

Matmata földöntúlinak ható vidékét látva egyáltalán nem lepődünk meg azon, hogy itt forgatták a Csillagok háborúját. A helyiek föld alatti lakóhelyei egy másik bolygó képzetét keltik.

Matmata

Matmata barlanglakásaival és furcsa, holdbéli tájaival tunéziai látogatásunk egyik csúcspontja lehet. Ha lehetőségük van rá, mindenképpen töltsünk el egy éjszakát valamelyik átalakított barlanghotelben.(hotel troglodytique).

Matmata barlanglakások

Matmata barlanglakások

Amikor megérkezünk Matmatába, elsőként a szokatlanul sivár, erodálódott táj tűnik szemünkbe. Az elénk táruló dombokról már-már azt hisszük, mesterséges képződmények. Azután észrevesszük, hogy a domboldalba néhány barlang van vájva, melyekről nem feltételeznénk, hogy emberek lakóhelyei.

Néhány barlanglakó abból él, hogy turistákat invitál az otthonába. A dombtető melletti úton néhány téglaházat találunk, de akármerre nézünk több száz kör alakú egyenként 10 méteres átmérőjű kráter tűnik a szemünkbe.

Matmatában kb. 5000 ember él, egy részük a 700 barlang- és tölcsérház valamelyikében. Itt él Hammama des Matmaba törzs, melyet az ókori időkben is említenek, mint a Római Birodalom déli határainak fosztogatóit. A  térség legnagyobb hírneve mégis Foum Tataouine-nek tulajdonítható. Ezt a területet választották a Csillagok háborúja helyszínének. A közeli turisták valósággal elözönlik ezt a részt.

A leginkább 12 órától 16 óráig tart a forgatag. Érdemes tehát kora délelőtt vagy késő délután felkeresni.

Marmala Hotel

Marmala Hotel

A 700 barlanglakás Matmatában napjainkban is lakott. Némelyik itt élő, annyira rossz néven veszi a turistákat, hogy szögesdróttal kerítette el háza udvarát. Nem érdemes, tehát hívatlanul érkezni. Tiszteljük meg a helyiek magánéletét.

Az 1960-as években a legnagyobb föld alatti épületrendszert szállodává alakították, ahova egy italra mindképpen érdemes betérni. A legismertebb hotel Marhala Hotel, amely három föld alatti járattal összekötött udvarral, és 36 cellaszerű szobába rendezve 100 ággyal várja a turistákat. A másik ismert barlanghotel a Hotel Sidi Driss, ahol napközben szinte mozdulni sem lehet a vendégektől.

El-Haddej

A főúton észak felé haladva érjük e El-Haddej települését, melyet korántsem árasztja el annyi turista, mint Matmatát. A falu barlanglakásai közül az 1969-es áradás sokat elpusztított. A település arról nevezetes, hogy a Monty Python ezt a helyszínt választotta a Brian élete néhány jelentének forgatására.

A 107-es úton haladva Matmatától 4 km-re található Maison Fatima. A ház bejárata felett szerencsét hozó halfarok lóg. Valódi turistalátványosság, ahol a helyiek barátságosak, nyugodtak, és örülnek, hogy megmutathatják szerény lakhelyüket.

Gabés

Gabés part menti oázis, mégsem tarthatjuk a legszebb városnak. Nagymértékben iparosodott, komoly  környezetszennyezési gondokkal küzd, így hát pálmaligatét leszámítva nem nagyon tartogat látnivalót a turisták számára. Semmi nyoma a város pun vagy római történelmének. IX-XI. századi fénykorára is alig utal valami, pedig a fallal körülvett városnak igazán jól jövedelmezett a szaharai és a mekkai kereskedelem.

Gabési mecset

Gabési mecset

Gabés határain belül három külön település található (Menzel, Jara és Chenini). A három település közül Jara a legfestőibb; régi negyede a folyópart mentén húzódik, piaca szűk, macskaköves utcáit eladásra kínált fonott kosarak és pálmából készült tárgyak szegélyezik.

A város szélén, egy XVII. századi medreszében kapott helyett Művészetek és Néphagyományok Múzeuma. A múzeum mellett található az arab Gabés VII. századi megalapítójának, Mohamed próféta bordélyának, Sidi Boulbabának sírja és mecsete. Mind a mai napig népszerű zarándokhely.

Művészetek és Néphagyományok Múzeumának nyitva tartása:

keddtől-vasárnapig 9:00-12:00 és 14:00-17:00 között
Belépődíjat kell fizetni.

Chenini legszebb része az oázisbeli datolyapálma-liget, melyben mintegy 300 ezer datolyapálma nő. Jól szervezett  turistaprogram, már a busz pályaudvarnál lovas kocsi várja a turistákat. Itt megismerhetjük az oázisokat: a  datolyapálma védi a fügét és az olajfát, alatta pedig szőlő, gabona és zöldség terem.