Tunezia.info.hu

Matmatától a tengerpartig

Metameur központja

A túra során érinthetünk néhány ritkán látogatott déli falvat. Útközben nem vár minket semmilyen vendéglátóhely, ezért készüljünk elegendő élelemmel és vízzel! A javasolt útvonal kizárólag aszfaltúton halad, ha véletlenül kitérük az útról (az útjelzőtáblák nem mindig egyértelműek), bármikor földúton találhatjuk magunkat. Tunézia ezen a részén az utak állapota nem jelezhető előre, ezért legyen nálunk elegendő víz felkészülve az esetleges defektre vagy arra, hogy eltévedünk.

A túra időtartama 2-3 óra.

1, Indulás Matmatából

12 km megtétele után letérhetünk Matmata el-Jdid felé.

2, Matmata el-Jedid

A település nem más, mint unalmas panelépületek halmaza egy sík területen. A várost látva tapasztalhatjuk, hogy milyen nehéz az élet errefelé. Mégis sokan költöznek ide, hogy vízzel, vezetékkel, árammal és televízióval ellátott házakban lakhassanak.

3, Toujane

Fényképalbumba illő hasadék, Tunézia egyik leglátványosabb városa helyezkedik el itt. A kasbah alatt sártéglából készült házak kapaszkodnak a domboldalon.

Toujane - Tunézia egyik leglátványosabb városa

Toujane – Tunézia egyik leglátványosabb városa

Az iszlám jelenlétéről egy fehér mecset tanúskodik.  (104-es útról Medeninénél térjünk le)

4, Ain Tounine

Kicsi, elzárt település. Az út egyenesen a piactéren visz át minket, amit valójában egy óriási sáros udvar, melyet műhelyek vesznek körül, s az egyes szakmák egy helyre csoportosulva képviseltetik magukat. A falu kávézója pedig nem más, mint egy hangulatos sárkunyhó.

Ain Tounine-t elhagyva kövessük a Mareth felé mutató útjelzéseket. Az út először Matmata Nouvelle felé vesz az irányt.

5, Beni Zeltene

Beni Zeltene lenyűgöző falu, a dombtetőn magasodó erőd romjai alatt terül el a domboldalon. A házak többsége helyi barnakőből épült, és nagy részük üresen tátong, mert lakói elhagyták őket a Matmata el-Jedid-i panelházakért.

Beni Zeltene látképe

Beni Zeltene látképe

A régi domboldali házak között felfedezhetünk néhány barlanglakást is. A keskeny aszfaltút egyre szebb területre visz.

Termékeny völgyek képe tárul elénk, a sivár matmatai tájjal ellentétben a terület sűrűn borítják fák. Feltűnően sokféle fát fedezhetünk fel, a pálma is több fajtával képviselteti magát.

Menjünk tovább a Matmata Nouvelle-be vezető úton, míg el nem kanyarodik Mareth irányába!

6, Mareth felé

Az út gyönyörű tájakon kanyarog. Figyeljük az út menti fekete sátrakat, ezek a helyi törzsek tagjainak lakóhelyei. Megőrizték nomád életformájukat: birka-,teve-, és kecskenyájukat legeltetik a környező legelőkön. Szinte sokkoló, hogy a letűnt korok világából hirtelen megérkezünk Gabés és Medenine közötti forgalmas útra. Tunézia olyan arcát ismerhetjük meg, mely csak keveseknek adatik meg.

MEDENINE

Medeine városát a Oued Medeine-folyó választja ketté. Eredetileg a várost erről kapta a nevét, az arab kifejezés jelentése “két város”. A franciák déli főhadiszállásként használták, és ez volt Dél Tunézia termékeinek legfőbb piaci központja.

Az elmúlt évszázadban a város közepén, a Rue des Palmiers mentén álló ksar állapota fokozatosan romlott.

Az eredeti hatalmas, hatszintes épületből mára csak nagy udvara maradt meg. Az udvar körüli ghorfákat szuvenírüzletekké alakították, és turisták számára készült berber szőnyegeket árulnak. A ghorfák többség az udvar mögött található. Ezek nagyjainkban üresek, némelyik három emeletnyi magasságú. A gabonát már nem ksarban, hanem a város külterületén épült silókban tárolják.

Gabéstől 73 km-re délre.

METAMEUR

Ez a kis város Medeninétől északra, sík folyóvölgyben terül el. Az itt élő lakosság félnomád. Péntekenként a környező legelőkről idejönnek az emberek, hogy részt vegyenek a déli imán, és begyűjtsék a legfrissebb pletykákat.

Metameur központja

Metameur központja

A város legjellegzetesebb része a 600 éves ksar, melynek meglelően jó állapotban megmaradta falai és messziről kiemelkedik a síkságból. Jobb állapotban fennmaradt részeit szállodává alakították.

Medeninétől 66 km-re észak-nyugatra.

GIGTHIS

Kevés turista érkezik ide, mivel az feltárt régészeti leletek össze sem hasonlíthatóak az északon, például Dougggában vagy Thurburbo Majusban található római kori emlékekkel. Pedig Gigthis a római uralom alatt Afrika egyik legfontosabb kikötője volt, később pedig transz-szaharai karavánutak egyik legjelentősebb kereskedelmi kikötője lett.

Amikor az arabok a VII. században elfoglalták Tunéziát, lerombolták a várost, melyet egészen 1906-os feltárásáig föld borított.

Római kori maradványok, Gigthis

Római kori maradványok, Gigthis

Napjainkban Gigthis nem más, mint egy kellemes tengerparti település. Legérdekesebb maradvány a Hadrianus uralkodása idején (117-138) épült nagyméretű fórum. Zölden bordázott oszlopok díszítik, központi épülete Szerapisz és Ízisz temploma. A rég eliszaposodott kikötőhöz kikövezett út vezet, egy ókori kőgát még most is látható. A fórum mögötti fürdők mozaikpadlójából csak darabok maradtak ránk.

Houmt-Souktól 42 km-re délre.

Nyitvatartás: mindennap 8:00-18:00 óra között.

Belépődíjat kell fizetni!

ZARZIS

Zarzis egyre csak terjed és fejlődik, köszönhetően az északi oldalán hosszan elnyúló homokos tengerpartnak, ahol egymás után nőnek ki szállodák a földből.

Zarzis üdülőövezete

Zarzis üdülőövezete

A várost a franciák helyőrségként hozták létre, a laktanyát ma is lakják. Turisták számára nem tartogat túl sok látnivalót. Határában pálma- és olajfa-ültetvények találhatóak.

Jerbától 20 km-re délkeletre.