Tunezia.info.hu

Cap Bon és Hammamet

Hammamet látképe

Cap Bonra érkezve úgy érezhetjük magunkat, mintha Szicíliában lennénk “Tunézia kertjében” szőlőskertek, citrom- és narancsligetek uralják. Hammamet kék medinája azonban semmi kétséget nem hagy affelől, hogy az arab világban járunk.

CAP BON

A Cap Bon-fésziget Tunézia északi kiszögellése, amely egykor Szicíliához és Dél-Itáliához kapcsolódott. Cap Bon atmoszférája sok tekintetben inkább dél-európai, mint észak-afrikai. Szőlőskertjei, citrom- és narancsligetei, lankás zöld mezői miatt Tunézia kerjeként emlegetik. Az idők során a félsziget igyekezett távol maradni magát az északi és a keleti partvidék történéseitől és manapság is elszigetelt világot alkot.

Hammametből hétórás út vezet Cap Bonra. A táj szépségei mellett érdemes még megcsodálnunk Kelibiát és kastélyát, Kerkouane pun romjait, az el-haouariai római kori kőfejtőt és barlangokat, valamint Korbous gyógyfüdőjét és forrásait.

Cap Bon jellegzetes partvonala

Cap Bon jellegzetes partvonala

Ha tömegközlekedéssel indulunk útnak, legalább két napot vesz igénybe a Cap Bon-i körút, s közben rengeteget kell  gyalogolnunk, hiszen a látnivalők távol esnek a főbb útvonalaktól. A délebbi Hammamet és Nebeul között elnyúló tengerpart fehér homokjával az ország egyik legkellemesebb partszakasza. Ez képezi a határt Cap Bon és az ország  keleti parti síkságai között, melyek dél felé, Sfax irányába és azon túl nyúlnak. A terület hosszú időktől fogva állandóan lakott, köszönhetően a termékeny földeknek, melyeket olyan sűrűn telepítettek be olajligetekkkel, hogy a terület Olajfapart néven lett ismert.

A Sahel(a “part” arab megfelelője), vagyis a keleti rész számos finom homokú, hosszú partszakasszal büszkélkedhet. Természetesen itt épültek fel a legjelentősebb nyaralóhelyek, Monastir, Port El-Kantaoui és Sousse. Sousse és Sfax napjainkban jelentős kereskedelmi központ, fallal körülvett medináik szívében mégis Tunézia legszebb korai iszlám épületeit őrzik. Mahdia álmos halászfalu kevésbé fejelett turizmussal, Sousse-hoz közel helyezkedik el Skanes és Poer El-Kantaoui.

Sfax egyáltalán nem rendelkezik tengerparttal, így homokos part és a tenger szerelmesei a közeli Iles Kekennah felé veszik az irányt. A part menti síkságtól beljebb eső szárazföld két nevezetes történelmi emléket rejt: El-Jemben és Kairouan szent városát, amely Tunézia iszám műemlékekben leggazdagabb városa.

El-Haouaria

El-Hauaria közvetlenül a tengernél található római kori kőfejtőüregeiről híres. Ezekhez legkönnyebben úgy juthatunk el, ha követjük a Restaurant des Grottes-hoz vezető jelzéseket, melyek átvisznaek minket a városon, és egy tengerre néző dombhoz vezetnek. Nem hétköznapi látvány tárul elénk, amikor megpillantjuk a szemközti Zembra hegyekkel teli szigetét és a lenti sziklának verődő hullámokat.

El-Haouaria part menti barlangjainak egyike

El-Haouaria part menti barlangjainak egyike

Összesen 24 kőfejtőüreg található a területen. Legfurcsább talán a narancssárgás-barnás színű mészkő, melyet  díszítésként használtak a római és bizánci világban. A római idők többi barlangjához és kőfejtőjéhez hasonlóan itt is rabszolgák, általában keresztények dolgoztak. El-Haouaria sólyomfesztiváljáról is híres.

Hammamettől 93 km-re északra, A barlangok nyitvatartáss: mindennap 8:00-16:00 óra között. Belépődíjat kell fizetni!

Kelibia

Ha kelibiába igyekszünk, kövessük a “Port” és a “Plage” feliratú jelzéseket, míg a bal oldalon meg nem pillantunk egy erődött. Kapujához jelöletlen, krétaszínű út vezet. Rövid sétával átjutunk a pazar bejáraton. A jobb oldali sarokban föld alatti börtön helyezkedik el, függőlegesen vaslétrán lemászva juthatunk be az öt egymással  összeköttetésben álló cellába.

Kelibia látványa a város erődjéből

Kelibia látványa a város erődjéből

A kastély falai a bizánci időkben, a VI. században épültek. A bástyákat körülsétálva minden irányba gyönyörű kilátás nyílik.

Kerkouane-tól 11 km-re délre. A kastély nyitvatartása: mindennap 8:00-18:00 óra között.
Belépődíjat kell fizetni!

Karkouane

A csak 1952-ban felfedezett Kerkouane Tunézia leglenyűgözőbb pun lelőhelye. A terület sokkal izgalmasabb betekintést nyújt az i.e. IV. században itt élő emberek életébe, mint Karthágó tuniszi romjai.  A közvetlenül a tengerpart mellett elhelyezkedő terület kiváló hely a piknikezésre, sziklás partja révén azonban  alkatmatlan a fürdésre. Szépen gondozott terület, az odavezető utat színes kertek szegélyezik, a virágok pedig Tanit istennő háromszögletű jelét formázzék.

Karkouane pun romjai közvetlenül a tengerpart mellett fekszenek

Karkouane pun romjai közvetlenül a tengerpart mellett fekszenek

Megtekinthetünk egy múzumot is, mely Tunézia több részéről származó pun tárgyakat mutat be. Mindenképpen nézzük meg a gyönyörű ékszereket és a finom kidolgozású kék és sárga edényeket. A területen nem találhatő egyetlen büfé sem.

A házak térdig érő römjai közt sétáhatunk. Felfedezhetjük a rózsaszín cementből készült fürdőhelyiségeket, valamint nagyobb házak csoportját, melyek rózsaszín és fehér mozaikpadlói Tenit istennőt ábrázolják. Körülbelül 2500-an – halászok, kőfaragók, vasművesek, üvegfúvók, szobrászok – élhettek itt.

El-Haouariától 14 km-re délre.

A terület nyitvatartása: mindennap
– télen 9:00-16:30 óra között
– nyáron 9:00-19:00 óra között
Belépődíjat kell fizetni!

Korbous

Korbous gyógyfürdővárosában talán az odavezető út a legérdekesebb. El-Haouairából nyílt vidékeken keresztül jutunk Korbousba, az út végén pedig merdeken ereszkedünk le a tengerpart szintjére, ahol az Ain el-Atrous nevű meleg kénforrás tör fel.

Korbous gyógyfürdője

Az itteni és a városi források már a római időkben is kedveltek voltak. A kis szurdokba ékelődő, fehérre meszelt házakből álló város a mór stílust idézi, atmoszférája pedig nyugtató és kellemes.

Hammamettől 60 km-re északra.

Nabeul

Nabeul leginkább kitűnő fazekasmestereiről és pénteki tevevásárairól híres. Homokos partját Hammamethez hasonlóan hotelok egész sora szegélyezi, a beljebb eső város azonban meglehetősen pros és átlagos, nem találni benne se medinát, se kasbahot. Sokan kizárólag vásárolni jönnek a városba.

Mindössze két látnivaló található itt:
egy apró régészeti múzeum és egy kisméretű róma lelőhely. A múzeumban néhány értékes, 2500 éves pun szobrot és érdekes udvari mozaikokat találhatunk. Ez utóbbiak közül leginkább az az alkotás méltó említésre, amelyik a bor istenét, Bacchust leopárd hátán lovagolva ábrázolja. A Neapolis nevet viselő római lelőhelyet akkor fedezték fel, amikor megkezdték az első turistáknak szánt hotel, az Aquarius építését.

Nabeul fazekas művészetéről nevezetes

Nabeul fazekas művészetéről nevezetes

A terület egy palota nehez kivehető maradványait rejti, melyből csak az udvar és az étkező maradt fenn. A romok meglehetősen kuszák, fenntartásukkal pedig nem sokat törödnek, így a turisták számára nem különösképpen érdekesek.

A városban minden pénteken tevevásárt tartanak. Ilyenkor a főutat lezárják a forgalom elől, és a több száz helyi érdeklődő, valamint több autóbusznyi turista érkezik. A nabeuli fazekasmesterség hagyományait a XVI. századra tekintenek vissza, ekkor kezdték meg ugyanis a kiváló minőségű Cap Bon-i agyag bányászatát. Tökéletes szuvenír lehet egy-egy ízlésesen díszitett edény.

A múzeum a Habib Bourgaiba sugárúton található.
Nyitvatartás: keddtől – vasárnapig 9:00-16:30 óra között.
Belépődíjat kell fizetni.

HAMMAMET

A város májustól októberig elözönlő turisták inváziója ellenére Hammamet meglepően kellemes és nyugalmas hely. Gyönyörű homokos öbölben épült központja jellegzetes, fallal kerülvett középkori medina. Hammamet a többi tengerparti nyaralóhely közül tisztasága révén tűnik ki. Sokkal tisztább, mint a sousse-i vagy a kairouani medina, az utcákon sétálva pedig semmiféle kellemetlen szag nem facsarja az ember orrát. A fehérre meszelt falak, a kék zsalugáteres ablakok, a kertekben szabadon kúszó növények látványa lenyűgőző. Itt minden makulátlan.

A medina és a kasbah

A medina (óváros) és a kasbah (erődítmény) azon a földnyelven épült, amely északi és déli részre tagolja a tengerparti területet. A sétányon és kasbah körül nagy a nyüzsgés, ha azonban valamelyik XV. századi kapun belépünk a medinába, olyan világba jutunk, ahol teljesen más életritmus fogad minket. Az első néhány utca itt is a szuvenírektől roskadozó standokkal van tele, mégsem jellemző a tolakodás és kellemetlenkedés, pedig számos ajándéktárgy közül válogathatunk.

Hammamet látképe

Ezeken az utcákon túl kellemes, csendes sikátorok következnek, az üzleteket pedig fehérre festett házak váltják fel. Számos ajtót díszit szerencsét hozó hal vagy Fatima (Mohamed próféta lánya) keze. A Nagymecset mellett keressük meg azt a zöld-fehér csíkos ajtót, amelyik a nyilvános török fürdők bejáratát jelzi. A XV. században helyreállított Nagymecset minaretje tökéletes tájékozódási pont, hiszen a medinában sétálva állandóan látható.

A kasbah (erőd) a medina sarkán, a tengerhez legközelebb ponton helyezkedik el. Óriási feljáró vezet a bejárathoz, mely mögött gyönyörű udvar terül el, ahol elszórtan ágyúgolyókat és építészat emlékeket fedezhetünk fel. Leginkább azért érdemes megnéznünk a kasbahot, hogy a máig érintetlen, széles várfalon végigsétálva gyönyörködhessünk az elénk táruló látványban, a medina házaiban, az öbölben és a tengerben.

A kasbah nyitvatartása: mindennap
– nyáron 8:00-21:00 óra között
– télen 8:30-18:00 óra között
Belépődíjat kell fizetni!

A tengerpart

Hammamet mindkét oldalát homokos tengerpart szegélyezi, ez az egyik legjobb az egész országban. A távolról kirajzolódó dombok még vonzóbbá teszik a partszakaszokat. A déli part védettebb az északinál, amit főleg a szeles tavaszi hónapokban érdemes figyelembe venni. A tengerparti szállodákat pálmafák sora veszi körül. A rendezési terv szerint ezek az épületek nem lehetnek magasabbak, mint a fák.

Hammamet tengerpartja, egyike Tunézia legszebb strandjainak

Hammamet tengerpartja, egyike Tunézia legszebb strandjainak

A hotelek kertjei általában közvetlen összeköttetést biztosítanak a stranddal. Hiába állítják azonban a szállodák, hogy strandjukra csak vendégek léphetnek be, hiszen egyik szállodai strand követi a másikat, így lehetetlen megakadályozni a tengerparti árusok jelenlétét.

Fabiland

Hammamet városközpontjától hat kilométerre délre, a Hotel Safir és a Hotel Kerkouane közelében fekszik Fabiland, ahol a nyolc és tizenöt év közötti gyerekek kitűnően szórakozhatnak, hiszen vidámpark és különböző játékok várják őket.

Hammamet luxusszállodáinak egyike

Hammamet luxusszállodáinak egyike

Tunisztól 70 km-re délkeletre.
Nyitvatartás: mindennap 9:30-18:30 óra között (turistaszezon idején)

Centre International Culturel

A kapuban álló őr nappal bármikor beenged minket, kivéve ha éppen konferenciát tartanak. Ragadjuk me ag a lehetőséget, hiszen ez a világ egyik legidillibb és legromantikusabb helye. A pazar, fehér villát, mely egyszerűségében is fényűzést tükröz, az 1920-as években építette egy román miliomos, George Sebastian.

Centre International Culturel, Hammamet

Centre International Culturel, Hammamet

A román milliomos példáját több külföldre szakadt vagyonos európai és amerikai követte, és az öblöt művészetszerető gazdagok egész kolóniája lepte el. Villáik többsége beleolvadt a nagyobb tengerparti szállodák sorába. Frank Lloyd Wright neves amerikai építész így fogalmazott “ez a legszebb ház, amit valaha láttam”, de akadtak olyanok is, akik nem értik az építész elragadtatását.

Az 1920-as években a villa divatos találkozóhellyé vált, itt múlatta idejét többek közt Paul Klee festő és André Gide író. A második világháború idején Rommel hadseregtábornok is tartózkodott itt rövid ideig, és megfordult itt Anthony Eden és Winston Churchill brit miniszterelnök is.

Maga a villa nem túl nagy, különlegessége inkább a termek tökéletes díszítésében rejlik, ezek ismétlődő eleme a fekete és a fehér szín. A földszinti hálószoba legfőbb látnivalója a pompás négyszemélyes fürdő: formája a korai keresztény medencéket idézi, a toalett és a mosdókagyló pedig tükrös szekrény mögött bújik meg.

Az egyik emeleti hálószoba teraszát bambuszsor szegélyezi. Felfedezésre vár a kert is, melynek ösvényei kis épületekhez és rejtett zugokhoz vezetnek. A kávézó rendkívül kellemes hely a kikapcsolódásra.

A városközponttól 2 km-re fekszik. Munkaidőben általában nyitva, kivéve ha konferenciát tartanak.
Belépődíjat kell fizetni!

Pupput

Római lelőhely, és nem érdemes meglátogatni, mert az amúgy sem túl sok látnivaló meglehetősen elhanyagolt állapotban van. Csak azok számára érdekes, akik rajonganak a régészetért, és nagyfoú képzelőerővel rendelkeznek. Az itteni mozaikok már nagyon halványak.

Hammamet központjától 6 km-re délnyugatra fekszik.

Nyitvatartás: mindennap 8.00 órától napnyugtáig
Belépődíjat kell fizetni!

Oued Faouara

A szállodák vagy a turistainformációs irodák gyakran szerveznek lovas vagy lovas kocsis kirándulásokat ennek a Bir Bou Regba melletti kiszáradt folyóágynak a területére. Az utazás célpontja egy kis vízesés, ahol a forrás táplálta folyócska ókori római kövekre hullik alá.

Oued Faouara

Oued Faouara

Elképzelhető, hogy annak idején egy vízvezeték kezdőpontja volt. A körút három-négy órát vesz igénybe. Autóval is megtehetjük az utat, így mindössze fél óra alatt elérjük a vízesést, viszont ebben az esetben idegenvezetőre vagy igazán részletes útleírásra lesz szükségünk.