Tunezia.info.hu

Mahdia, csendes és pihentető séta Tunézia kisvárosában

Mahdiai naplemente

Tunézia összes városa közül Mahdia városában tehetjük a legcsendesebb és legpihentetőbb sétánkat. Felfedezhetjük másfél-kétórás sétánk során ezt a turisták által kevésbé ismert, de gyönyörű fekvésű várost.

Harborur

Sétánkat a kikötővel szembeni korzón kezdjük. A kikötő Tunézia legfontosabb halászkikötője, ahol színes, fából készült halászcsónakok sorakoznak, különleges hangulatot teremtve az idelátogatónak. A kikötővel szemközti utcában találhatjuk Mahdia legelegánsabb haléttermét, mely nagy népszerűségnek örvend a helyiek körében. 100 méter megtétele után  megérkezünk a mahdiai halpiachoz.

Szuk

Élénk és mozgalmas élményben lesz részünk, ha benézünk a szukba, ahol péntekenként élelmiszervásárt is tartanak. A nyüzsgő forgatagba elvegyülve megismerhetjük a helyi portékákat. Tovább folytatva utunkat a város főterére jutunk és a hatalmas Skifa el-Kahlán (“sötét kapu”) áthaladva a város medinájába jutunk.

Skifa el-Kahla (Sötét kapu)

Skifa el-Kahla (Sötét kapu)

Skifa el-Kahla

A Sötét kapu eredetileg egyedüli bejáratként védte a fallal körülvett Fatimida-palotát. Jobb oldalon egy lépcsősor vezet a toronyból a fel tetejére. A bástyáról páratlan látvány tárul elénk. Az átjáróból balra fordulva a turisztikai információ mellett elhaladva jutunk el a Place du Claire-hez. (Skif el-Kahla-lépcső: nyitva hétfő-szombat 8:00-12:00 óra  és 14:00-18:00 óra között, belépődíj van.)

Place du Claire

A Mosquée Mustapha Hamzával szemben kis kávézóban pihenjünk meg, és igyunk egy kávét vagy teát! Majd menjünk tovább egyenesen az úton egészen a következő térig, mely közvetlenül a Nagymecset előtt található.

Grande Mosquée (Nagymecset)

Grande Mosquée (Nagymecset)

Grande Mosquée (Nagymecset)

A mecsetet eredetileg márvánnyal burkolták, de ennek nagy részét eltávolították az évszázadok során, amikor rommá rombolták. A mecset az eredeti, spanyolok által felrobbantott mecset másolata. 1961 és 1965 között  Alexandre Lézine francia építész tervei alapján építették fel. Az épület kb. 85×55 méter alapterületű, belül udvar található, melyet árkádok szegélyeznek.  A Nagymecset után tovább sétálva a tengerparti úton jutunk el a Borj el-Kebir erőd (Nagytorony) felé. Bal oldalon pedig Mahdi-palota egykori maradványait tekinthetjük meg.

Borj el-Kebir

Az erődöt a 16. században emelték Abu Abdallah Mohamed pasa uralkodása alatt.  A tetejéről kiváló kilátás nyílik a medinára, mahdinai földnyelven található kősírokra és a tengerre. Az erőd nyitva áll a turisták előtt, a város egyik fő látványossága.

Cimetiére

Európai szemmel furcsának tűnik, de nem ritka, hogy a helyi családok elhunyt családtagjuk sírkövén piknikeznek. Figyeljük meg a sziklás partszakasz bemélyedéseit, ahol néhány csónak jelenleg is horgonyoz. Régen a Fatimidák kikötője volt, melyet a félkör két végén álló kis tornyok közé kifeszített lánccal zártak el.

Phare

A város ma is működő világítótornya, egy Fatimida-torony helyére épült. A körzelben található néhány sziklába vájt főniciai sír. Körsétánkat fejezzük be azzal, hogy végigmegyünk a földnyelv másik oldalán elnyúló parti úton, a Rue Cap d’Africán! A medina házai szintén érdekesek, nem is beszélve a napnyugta gyönyörű látványáról, a homokos tengerpartról, ahova a Mahdia legjobb szállodái épültek.