Tunezia.info.hu

Afrika a rómaiak idején

Karthago az ókorban

Az i.e. 30-as évektől kezdődően Észak-Afrika ezen része két-háromszáz éven keresztül a Római Birodalom politikailag legstabilabb provinciájának számított. Róma számára számára ez a terület rendkívüli jelentőséggel bírt, gabonaigényének kétharmadát elégítette ki. A római uradalom idején az afrikaiak akár vezető közigazgatási tisztséget is betölthettek. Sokan szenátusi címet kaptak, sőt Septimus Severus császár afrikai gyökerekkel is rendelkezett.

A befolyásos helyiek pedig azzal jelezték gazdagságukat, hogy városszerte középületeket emeltettek. A város mintaszerűen épültek: középen helyezkedett el a fórum, vagyis a négyszögletes kövezett udvar, ezt üzletek, valamint a város legfontosabb közigazgatási és vallási épületei övezték. A legjelentősebb vallási létesítmény a Capitolium volt, s mindig a fórumon épült. Ezt a templomot a birodalmat védő istennek, Jupiternek, feleségének Júnónak (a római nép pártfogója) és Minervának ( a kereskedelem és az ipar védőjének) ajánlották.

Haidra

Haidra

A jelentősebb városokban általában egy boltíves fürdő is helyet kapott, amin nemcsak tisztálkodóhelyként szolgált, hanem a társadalmi élet egy központja is volt. Még olvasóteremmel ellátott könyvtárak is voltak. A Római Birodalom afrikai városait pedig kiváló utak és hidak kötötték össze.

A rómaiak legjelentősebb művészi hagyatékai Afrikában a mozaikok voltak, amik bőven fellelhetők középületekben, magánházakban.

Hannibál, Róma ellensége

Hannibál, a híres karthagói hadvezér i.e. 221-ben, huszonöt éves korában vette át apja, Hamilcar Barcas helyét. A római-pun háborúk során Róma legádázabb ellensége volt. Fő támadás i.e. 218-ban indította a rómaiak ellen. Spanyol- és Franciaországon áthaladva 300 elefánttal és 40 000 emberrel átkelt az Alapokon, és dél felé, Róma irányába tartva számos csatát nyert. Amikor már úgy tűnt, hogy Róma is elesik, megszűnt a karthágói utánpótlás, így végül vissza kellett vonulnia.

Bardo Múzeum, Tunisz

Mozaikjairól híres Bardo Múzeum, ami Afrika második legértékesebb ókori gyűjteményével rendelkezik, Tunisz

Visszatérve i.e. 202-ben a zámai (Le Kef közeli) csatában vereséget szenvedett Scipio római hadvezértől. Hannibál legendája sokáig élénken élt az emberek emlékezetében. A római anyák így csendesítették el gyereküket: “Vigyázz, mert jön Hannibál!”