Tunezia.info.hu

Bizerte és környéke, Tunézia északi partvidéke

Bizerte látképe

Bizerte

Az északi part második legnagyobb városa, Bizerte mára vonzó nyaralóhellyé nőtte ki magát. A Corniche (part menti út) mentén, a dűnék és homokos partszakaszok mögé szállodák egész sora épült.

Bizerte látképe

Bizerte látképe

A város már a föníciai időkben is jelentős kikötő volt. A föníciaiak ástak elsőként csatornát,amely összekötötte a szárazföld belsejében található Lac de Bizertét a tengerrel. A török uralom idején, a XVI. században a város közismert kalóztanya hírében állt, majd a XIX. században a franciák itt létesítették a fő flotta támaszpontjukat, melyet csak 1963-ban ürítettek ki. Ezután a tunéziai erők vették át a területet, s azóta is az ország legfőbb katonai bázisaként szolgál.

Bizerte legérdekesebb látnivalója a régi kikötő (Vieux Port), a régi arab medina utcái e köré csoportosultak. Fedett piaca és középkori erődjei a kalózmúltat idézik. A Sidi el-Hani erődben kisebb oceanográfiai múzeumot találunk, de érdemes felmennünk a teraszkávézóba is, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a régi városra.

Ghar el-Melh

A Ghar el-Melh-i lagúna (arab kifejezés jelentése “sóbarlang”) egykor a Berberiai-part legfőbb kalóztanyájának számított. A sekély lagúna napjainkban a Mejerda-torkolat eliszaposodása miatt szinte teljesen el van zárva a tengertől. V. Károly spanyol király ebben az öbölben készítette fel hatalmas hadseregét Tunisz ostromára. A fennmaradt város három jelentős erőddel rendelkezik. Ezeket manapság műhelyként, hajóépítő telepként és a Nemzetőrség épületeiként használták.

Raf Raf

Raf Raf félhold alakú, finom homokos tengerpartjáról ismert. A városban a nők még mindig hagyományos öltözéket hordanak, és a helyi hímzés hagyománya is fennmaradt.

Raf Raf homokos tengerpartja

Raf Raf homokos tengerpartja

A tengerpart Pilau kopár szigetére néz, mely csak távolról tűnik szépnek, a hínár és a hulladék ugyanis nagyon sokat ront valódi képén.

Rass Engelah

A Bizertétől nyugatra lévő földnyelv csodálatos homokos partszakasza. A legközelebbi település Béchateur.

Rass Sidi Ali el-Mekki

Az ország minden bizonnyal legbájosabb tengerpartja. Hiába található viszonylag közel Bizertéhez és Tuniszhoz, mégis nehezen közelíthető meg, ami egyúttal azt is jelenti, hogy még a nyár közepén is csendes. A tengerpart Sidi Ali el-Mekki sírjától, a földnyelv tetején álló erődszerű építményről kapta nevét.

Utica

Ókori föníciai település, a rómaiak idején jelentős kikötőként szolgált. Feltárása csak részben történt meg, mivel a Mejerda folyó öt méter vastag hordalékkal lepte be. Ma Utica tengertől 15 km-es távolságban található.

Utica római kori romjai

Utica római kori romjai

Legjobban fennmaradt és feltárt romjai közé a tartoznak a római fürdők, valamint a Maison de la Cascade (Vízesés-ház), melyet a gyönyörű mozaikpadló díszít. Ne hagyjuk ki a különös, VI. századi pun temetőt sem.

Ain Draham

Ez a kisváros egyedülálló Tunéziában, sőt talán egész Észak-Afrikában, hiszen olyan, mintha egyenese az Alpok előhegységéből került volna ide. A környező hegyek páfránytól és mohával borított paratölgyek zöldellnek, s gazdag élővilágnak adnak otthont.

A vadvilág sajnos nem áll védelem alatt, a vadászat egyes fajokat a kihalás szélére taszított. A hegyeket nyulak, sakálok, rókák, vadmacskák és vaddisznók népesítik be, az utolsó oroszlánt és leopárdok azonban az 1920-as, 30-as években kilőtték. Az idevetődő turisták számára kiváló két- és háromcsillagos szállodák állnak rendelkezésére. Sokan erről a helyről kiindulva fedezik fel a hegyi ösvényeket.

Béja

Béja történelme során mindig is a termékeny Mejerda-síkság fővárosának számított. Egykor a római gabonatermesztés központja volt, ma pedig Tunézia jövedelmező gabonapiacának szíve. A turisták számára az új város által körülvett régi medina lehet érdekes. A bizánci kasbah (erőd) helyőrségi laktanyaként szolgál – a látogatók előtt zárva tart.

Bulla Regia

A római kori Afrikában Bulla Regia kellemes vidéki környezetével és lankás domboldalaival az egyik leggazdagabb városnak számított. Napjainkban gyönyörű mozaikpadlókkal díszített, föld alatti villáiról híres. A világ egyik legjelentősebb római kori lelőhelyének tekinthető. Még láthatók a fürdők, templomok, bazilikák, színházak és fórumok maradványai.

Bulla Regia romjai

Bulla Regia romjai

A gabona és olajbogyó értékesítéséből meggazdagodott kereskedők azért a föld alá építették pompás villáikat, hogy védelmet kapjanak a nyári hőség és a téli hideg elől. Számos villát oszlopos belső udvar egészít ki, ezekhez nyitott kőlépcsőn haladva juthatunk el.

Az udvarról rendszerint több szoba is nyílik, melyek a III-IV. században épültek, és gyönyörű mozaikpadló díszíti őket. A legszebb mozaikokat elszállították a tuniszi Musée du Bardóba, alig néhány csodálható meg eredeti helyén. Ilyen a Maison d’Amphitrite, melynek mozaikja Venust, Marinát és Neptunust ábrázolja egy tengeri élőlény hátán.

Chemtou

A csodás vidéki tájon, zöld, lankás dombok között elterülő Chemtou (ókori római neve Simitthus) egykor márványkőfejtőjéről volt híres. Észak-Afrika legnagyobb kőfejtőjéből egykor sűrű erezetű, sötétsárga, finom márványt termeltek ki, mely antico giallo néven vált ismertté.

Chimtou, a Római Birodalom egykori kőfejtője

Chimtou, a Római Birodalom egykori kőfejtője

A Római Birodalom harmadik legértékesebb drágakövének számított, csak a lila egyiptomi porfír és a zöld spártai szerpentin előzte meg.A kőfejtő mögötti domboldalakon rabszolgák munkatáborának, a fürdőknek és a színháznak a romjait tekinthetjük meg.

Jedoubától 28 km-re északnyugatra, a tabarkai útról letérve. A terület állandóan nyitva tart és ingyenes.

Tabarka

Az algériai határhoz közeli Tabarka leginkább egy mediterrán francia városra hasonlít a fákkal szegélyezett utak mentén elrendezett vörös tetős házakkal és a háttérben emelkedő domboldalakkal. Északra homokos tengerpart nyúlik, délre azonban számtalan kis sziklás öböl terül el. Néhány szállodájával és éttermével Tabarka nyugalmas nyaralóhelynek számít.

Tabarka, gyönyörű fekvésű városa

Tabarka, gyönyörű fekvésű városa

A város legfőbb látnivalója egy szép genovai vár azon a dombon, amelyet töltés-út köt össze a szárazfölddel. A régebben a bazilikában – eredetileg római ciszternának épült- található múzeum is ebben a várban kapott helyet. A Habib Bourguiba sugárút végén találjuk a Les Aiguilles (Tűk) nevet viselő, rengeteget fényképezett sziklaformációt, melynek csúcsai valószerűtlenül merednek a parton.

Tabarkától északra, a nezfai aszfaltos út egy fenyőerdőbe vezet. 13 kilométer megtétele után elérkezünk a Plage Zouiraaba, a dűnék előtt elterülő hosszú, gyönyörű, homokos partra. Lenyűgöző a tabarkai korallzátony, amely egyben kedvelt búvárparadicsom is.

Bizertétől 136 kilométerre délnyugatra, Tunisztól 175 kilométerre nyugatra.