Tunezia.info.hu

A tuniszi medina (óváros)

Tuniszi medina

Tunisz eredeti központja nem más, mint a IX. századi fallal körülvett város, a medina. A korszak legjelentősebb fennmaradt épülete a Zitouna mecset. A medina egészen a  XVIII-XIX. századig a város kereskedelmi életének központja volt, ekkor azonban új európai üzemek épültek a külvárosi részekre, így a hagyományos piacok kezdtek lemorzsolódni.

1861-ben a hatalmon lévő bej elrendelte a középkori falak lebontását, a XX. századra pedig a régi medina mintegy 300 ezer tunéziainak otthont adó zsúfolt és lerobbant hellyé vált.

Tuniszi medina, a Bab el-Bahr íves kapujával

Tuniszi medina, a Bab el-Bahr íves kapujával

A városban beköltöző európai lakosság a város tágasabb, szebb részére telepedett le. Az ország 1956-os függetlenné válását követően a gyarmatosító országok lakói a franciák, olaszok elhagyták a várost. Az így felszabadult villákba pedig beköltöztek a helyi kereskedők. A régi medinába pedig a vidékről a fővárosba betelepülő polgárok költöztek.

A medina jelenleg eléggé anakronisztikus látványt nyújt. Tunisz legjelentősebb iszlám emlékei és turistalátványosságai itt találhatóak.

Az iszlám épületek közül a nem muzulmán hitűek mindössze hármat látogathatnak: