Tunezia.info.hu

Belső-Tunézia

Belső-Tunézia

A Tell-térség legjelentősebb városa Le Kef, kiváló kiindulópont a kirándulásokhoz, de római és bizánci emlékeivel önmagában is érdekes. Délnyugatra az algériai határ közelében látványos hegyformáció található. A túrázók különösen a legszokatlanabb, a Jugurtha-táblahegységet kedvelik.

Gafsa, Tunézia 9. legnagyobb városa

Gafsa, Tunézia 9. legnagyobb városa

Dél felé haladva a Tell egyre sivatagosabbá válik, már alig találni legelőnek alkalmas területet. A Gafsa volt a legdélebbi pont, amelyet az ókori rómaiak érintettek. Még délebbre, Chott el-Jerid-tó körül kezdetét veszi a sivatag. A hatalmas kiterjedésű (5.000 km2), szikrázóan fehér sóstó fölött gyakran látni délibábot.

Sivatagos táj Douz környékén

Sivatagos táj Douz környékén

A Chott el-Jerid a számos sóstó legnagyobbika. A cserepes, fehér homokos síkságon gyönyörű, buja oázisok törik meg. Ezek közül Tozeur és Nefta a leghíresebb. Mindkettőt érdemes meglátogatni, arról nem is beszélve, hogy kiváló  kiindulópontnak számítanak, ha a Szaharába indulunk.

Tunézia egyik legkülönlegesebb helye Tamerza, a Chott el-Jeridtől északra fekvő terület, ahol hatalmas homokkő hegyek homokos szurdokaiban vízesések és források táplálta kis oázisok bújnak meg.

Chott-El-Jerid sóstó megkövesedett homokdűnéi

Chott-El-Jerid sóstó megkövesedett homokdűnéi

 

Ha sivatagi élményre vágyunk, de nem akarjuk kitenni magunkat a Szahara kellemetlenségeinek, látogassunk el Douzba. Ebbe a kis oázisfaluban a turisták lehetőséget kapnak, hogy teveháton kalandozzanak a Szahara-szerű tájon, közel a szállodához, majd visszatérve hűsítőket kortyolgassanak a hotel medencéjének árnyékában.