Tunezia.info.hu

Jugurtha-táblahegység

Jugurtha-táblahegység sziklái az asztfaltozott út mellett

Felvillanyozó élmény ezen a különleges tájon, a Jugurtha-táblahegységben sétálni. A túra során hegyoldalba vágott meredek lépcsőkön kell felmásznunk. Qalatt Senanban, a hegy melletti településen vár minket egy étterem, ahol pihenésképpen jót ehetünk és ihatunk. A túra idősebbeknek és kisgyerekeknek nem ajánlott.

A túra időtartama 3 óra.

Az algériai határ felé közeledve már messziről szembetűnik a jellegzetesen lapos hegytető. Elsőre úgy tűnik, mintha lehetetlen lenne megmászni, hiszen a hegyoldal mindenütt függőlegesen látszik.

Jugurtha

A hegy alatti völgyben találjuk a legközelebbi modern települést, Qalatt Senan faluját. A falu végén kék tábla jelzi, hogy Ain Senan balra esik. Az aszfaltos úton haladva eljutunk a közvetlenül a hegy lábánál fekvő kis falucskába. A falunál kanyarodunk balra, egy újabb aszfaltos útra, hogy a hegyfokra épült, igazán elegáns házakban  gyönyörködhessünk. Ez az út agy kizárólag négykerék-hajtású járművek által járható, köves útban végződik.

A fennsíkra vezető négy kilométeres séta mintegy egy és negyed órába telik. A hegy bal oldalán felfelé kapaszkodva megcsodálhatjuk az ég felé meredő, függőleges sziklaszirteket. A harciasságáról ismert numídiai király, Jugurtha ezt a természetes erődítményt választotta i.e. 112 és 105 között serege állomásául, amikor a megszálló rómaiakkal harcolt. A hegytető a bizánciak idején szintén erődként szolgált.

Jugurtha-táblahegység sziklái

Ekkor egy Senan nevű helyi haramia használta, ide húzódott vissza embereivel az uralkodó bejek adószedő csapataitól. A hegy modern neve Qalaat Senan (a faluéhoz hasonlóan). Az úton lenyűgöző, lélegzetelállító kilátás tárul elénk. A kaptató következő része meredekebb, a talaj köve pedig lazák és omlósak. Az út egy sziklába vájt lépcsőben végződik, ahonnan már csak tizenöt perc kell a feljutáshoz. A lépcsők meglehetősen egyenetlenek, néhol még mászni is kell. A csúcshoz közel egy Senan által épített bizánci kapu áll.

A hegy tetején egy másik világ tárul elénk. Tehenek legelnek azoknak az épületeknek a romjain, melyekben az idő során különböző csapatok állomásoztak. Találhatunk itt azonban bizánci eredetű víztározókat és barlanglakásokat is. A lépcső tetejéről induló út végén található a marabout, egy kisméretű, fehérre meszelt kupolás épület, ahol egy helyi szent, Sidi Abd el-Jouad nyugszik. A helyiek is szívesen másznak fel az erődhöz, főleg hétvégente kirándulnak ide, hogy  aztán különböző kérésekkel forduljanak a szenthez.