Tunezia.info.hu

Kirándulás Karthagóba

Thermes d'Antonin Pius

A kirándulás kellemes vonatozással indul. Tunisz központjából a Tunisz-tavon keresztül eljutunk Karthágó külvárosáig. Karthágó műemlékeit gyalogosan és lovas kocsival is felfedezhetjük. Nyáron a lovas kocsi kellemesebb, mivel menedéket nyújt a forró napsütés elől. A kirándulás fél napot ölel magába.  A tuniszi TGM-vasútállomásról induljunk!

Tunisz, TGM vasútállomás

Tunisz, TGM vasútállomás

Tunisz

A vasútállomás Habib Bourguiba sugárút legkeletibb végén fekszik. Vegyük meg jegyünket, majd szálljunk fel bármelyik vonatra (mindegyik ugyanazon az útvonalon közlekedik!). A vonat a Tunisz-tavat átszelő földnyelv mentén halad. Jobbra Tunisz meglehetősen szennyezett ipari kikötője terül el. Szálljunk le a hatodik megállónál, a Carthage-Hannibalnál!

Karthágó-Hannibal

Júniustól szeptemberig csézák, lovas kocsik és hintók várják a látogatókat. Miután megegyezünk (egy kétórás útért kocsinként körülbelül 8 dínárt fizessünk), már indulhatunk is a zöldellő, elegáns külvároson keresztül a Thermes d’Antonin Pius (Antoninus-fürdő) felé, ahol belépőjegyet kell váltanunk.

Thermes d'Antonin Pius

Thermes d’Antonin Pius

Thermes d’Antonin Pius

A fürdő látványos romjai eredeti környezetükben, az itt létesített régészeti parkban tekinthetők meg. Egykor ez volt a legnagyobb Rómán kívüli fürdő, mára azonban csak az aljzat maradt. Az utólagosan visszaállított, eredetileg a fürdő tetejét tartó 15 méteres oszlopot látva nem nehéz elképzelni a komplexum egykori méretét.

A fürdő napozóteraszt és egy kinti medencét foglalt magába. Az élvezeteknek élő rómaiak itt társalogtak, edzettek és kényeztették testüket. A komplexumhoz vezető utat pun sztélék épületmaradványai szegélyezik. A terület szomszédságában Habib Bourguiba egyik elnöki palotája áll.

Tilos úgy fényképzeni, hogy a palota irányába fordulunk, ezt azonnal letartóztatással büntetik.

Folytassuk utunkat a Byrsa-domb felé!

Byrsa-domb

Byrsa-domb

Byrsa-domb

Az eredeti pun város központja. Itt találjuk a Musée National de Carhage-t (Nemzeti Régészeti Múzeum) és Quartier Punique-t (Karthágói Negyed), melynek területén korai, az i.e. IV. századi pun házak alapjait láthatjuk, és kör alakú, föld alatti ciszternákat tekinthetünk meg.

A dombot egy impozáns, bizánci stílusú székesegyház, az 1890-ben építet IX. Lajos-katedrális uralja. Szekularizálták, a látogatók előtt továbbra is nyitva áll. Tetejéről pompás kilátás nyílik a modern Karthágóra, a pun kikötőre. La Goulette-re és Tuniszra.

A Byrsa-dombról csézával menjünk a Parque Archéologique des Villas Romaines-hez. (római villák régészeti parkja).

Parque Archéologique des Villas Romaines

A terület legfőbb látnivalója a Villa de Voliéres, egy III. században helyreállított ház. Eredeti padlómozaikja segít elképzelni a gazdag rómaiak pazar életmódját.

Térjünk vissza a Carthage-Hannibal állomásra!

Tunisztól 17 kilométerre északra.

Nyitvatartás:
– nyáron 8:00-17:00 óra
– télen 8:30-17:00 óra
Belépődíjat kell fizetni!!