Tunezia.info.hu

Sahel – Mahdia

Mahdia

Sahel

Tunézia középső tengerpartja vonzza a legtöbb nyaralót. Az arab sahel szó jelentése “part”. A turistaövezetek  többsége a városon kívül létesült, megőrizve az ókori medina eredeti szépségét.

MAHDIA

Mahdia a Sahel legszebb helye: bájos, jellegzetes tunéziai város, melyhez hajókikötő és ókori fallal körülvett medina is tartozik. Szerencsére kiváló fehér homokos strandja ellenére elkerülte a befektetők figyelmét, ezáltal érintetlen maradhat.

A medina

Az óvárosba a Skifa el-Kahla (“sötét kapu”) nevű megerősített kapu vezet. Ez az egyetlen maradványa a medina X. századi erődítményének, melyen eredetileg hat csapórács és egy kovácsoltvas kapu is volt. A medina meglehetősen kicsi, a város tengerparti hangulata pedig jócskán eltér a Tuniszban vagy a Sahel többi városában megszokottól.

Mahdia belvárosa

Mahdia belvárosa

A medinában számos műhely található, ahol a takácsok bármikor örömmel mesélnek munkájukról, és bizonyítják jártasságukat.

Grande Mosquée (Nagymecset)

Ez a meglepően lapos, minaret nélküli épület a X. századi Fatimida-mecset modern kori másolata. Az északi fal sarkán álló két bástya eredetileg esővízciszternaként szolgált, a monumentális bejáratot pedig kizárólag a Fatimida kalifa és környezete használhatta.

Borj el-Kebir (Nagytorony)

A mecset után az utca egy temetőn keresztül vezet a sziklás földnyelven a világítótoronyhoz, végül pedig egy XVI. századi nagy török erődhöz érkezünk.

Borj El-Kebir erőd

Borj El-Kebir erőd

Az erőd számos építészeti emléket és agyút őriz, legizgalmasabb mégis az  erődfalról nyíló kilátás. Rálátunk a városra és a Fatimidák sziklába vájt kikötőjére, ahol most csak néhány  halászhajó ringatózik a vízen.

Rue du Fort.

Nyitvatartás: hétfőtől-szombatig 8:00-12:00 és 14:00-18:00 óra között.

Belépődíjat kell fizetni!

Programajánlat: Városi séta a Mahdia városában

El-Djem

Észak-Afrika leglátványosabb római kori építészeti emléke a El-Jem-ben található amfiteátrum. Az amfiteátrum 200 és 300 között épült. Jobb állapotban maradt az utókorra, mint a róma Colosseum. Méretei: 149 méter hosszú és 24 méter széles. Az ülőhelyek sorai 36 méter magasságig emelkednek és 30-35 ezer személy befogadására volt alkalmas.

El Djem - Amfiteátrum

El Djem – Amfiteátrum

Elhelyezkedését magyarázza az olajültetvények közelsége. Az ókori időkben ugyanis a vagyonszerzés legjobb módja a rómaiakkal való kereskedelem volt, legfőbb terméknek pedig az olívaolaj számított. Thy-drus (El-Jem római kori neve) gyors fejlődése szükségessé tette egy amfiteátrum építését a lakosok számára.