Tunezia.info.hu

A szukok – az arab hagyományos piacok

Szuk - hagyományos arab piac

Az arab országok jellegzetességei a hagyományos piacok, melyek a városok központjaiban, a medinában találhatóak. Eredeti nagy kiterjedésű szukok találhatók Tuniszban, Sousse-ban, Kairouanban, Hammametben és Houmt-Soukban. Tunézia legnagyobb szukja Tuniszban található.

Tunisz bár modern városnak tekinthető, a szukok mind a mai napig a város életének központjai. A szukok általában fedett sikátorok és szűk utcácskák zavaros és kaotikus labirintusa. Az egyes üzletek a kínált portékának megfelelően egy meghatározott helyen összpontosulnak.

Szuk - hagyományos arab piac

Szuk – hagyományos arab piac

A szukokban rengeteg helyi terméket és kézművesmunkát kínálnak.Találunk itt színes edényeket, parfümöket vagy klasszikus mintázatú szőnyegeket.

Rézáru pl. egy szuk egyik részében, parfüm pl. a szuk egy teljesen másik részén található meg. A legkifinomultabb portékákat a mecset közelében árulják. Ezért a  tuniszi Nagymecset a Souk el-Attarine, a parfümárusok piaca, hiszen az illatszerkészítés rendkívül kifinomult szakma.

A Souk dés Effotes a ruhák és kelmék piaca, míg a Souk el-Blaghia a papucsárusok piaca. A Souk el-Trouk a törökpiac, amely onnan kapta a nevét, hogy az itt található kaftán-szerű köntösök készítői törökök voltak.

Arab piac Tuniszban

Arab piac Tuniszban

A Souk des Orfevres, az aranyművesek piaca szintén központi helyen található, ahol az
ékszerkészítők színes bódéi sorakoznak. A Souk Sekkajiében szőnyegboltok fogadják a vevőket.
Ezek közül említésre méltó a panorámás, tetőteraszos Palais d’Orient, ezt Maison d’Orient néven
is emlegetik.

Napjainkban főleg a szuk főutcáiról elmondható, hogy az eltérő termékek elkülönítésének hagyománya megtört, mivel a nagyobb üzletek a szuvenírek teljes skáláját kínálják vevőiknek.