Tunezia.info.hu

A sivatag hajója

A sivatag hajója- tevegelés Tunéziában

A teve az egyik legegzotikusabb állat. Ha rágondolunk, rögtön a sivatag jut az eszünkbe. Gondolatban a naplementébe menetelő tevekaraván képe jelenik meg előttünk. Mindez Tunézia földjén nem képzelődés, hanem maga a valóság. Ha tevegelni szeretnénk, ennek semmi akadálya. Douz környékén egy órát tevegelhetünk vagy tengerparton is kipróbálhatjuk ezt az utazási módot. A sivatagi tevegelést viszont semmi nem múlhatja felül. A gyerekek számára nem pusztán egy program, hanem életre szóló élmény! 

A teve egyik legfontosabb jellemzője, hogy hosszú ideig képes víz nélkül életben maradni. Némelyik akár két hétig is kibírja ívás nélkül, egy alkalommal azonban akár 130 liter vizet is elfogyaszt. Nemcsak teherhordásra alkalmas, de teje is értékes, nem beszélve húsáról, melyet Tunéziában ünnepek alkalmával fogyasztanak.

Tevegelés Djerba tengerpartján

Tevegelés Djerba tengerpartján

A nomád népek mintegy 100 szót ismernek a tevére, különböző kifejezéssel illetik a nőstény és a fiatal egyedeket, és sokféleképpen tudnak beszélni fizikai adottságaikról, tulajdonságaikról és hangulatukról. A teve makacs, csökönyös állat hírében áll. Ez persze túlzás, hiszen főként a fiatal hím állatok azok, melyek nehezen idomíthatók.

A nomádok számára természetesen semmi sem lehetetlen, bármire ráveszik az állatukat. Mindent, még az egyes tevék egyéni képességeit is ismerik. Vannak, akik úgy tartják, hogy ha egy teve rosszul viselkedik, akkor ez igaz tulajdonosára is. A jó embernek jó tevéje van.