Tunezia.info.hu

Tunéziai utazás – Fontos tudnivalók

Tunézia repülőgép

Útlevél és vízum

Minden Tunéziába érkezőnek érvényes útlevéllel kell rendelkeznie. Az EU állampolgárai számára nem szükséges vízum, csak amennyiben három hónapnál hosszabb ideig kívánnak az országban tartózkodni. A többi ország állampolgárai a lakóhelyüknek megfelelő ország tunéziai konzulátusán kaphatnak vízumot. Izraeli állampolgárok nem léphetnek Tunézia területére. Utazási irodán keresztül utazó magyar turistáknak nem szükséges vízum, a belépéshez elegendő a visszaúttól számítva még 3 hónapig érvényes útlevél.

FIGYELEM! Tunéziába drónt bevinni és ott használni szigorúan TILOS!

Érkezés repülőgéppel

Tunéziába számos légitársaság gépei indítanak járatot Tunézia hat nemzetközi repülőterére, melyek a következők: Tabarka, Zarzis, Monastir, Sfax. Tozeur és Tunisz-Karthágó. A repülési idő Monastirba Budapestről kb. 2 óra 20 perc.

Tunézia repülőgép

Tunisair gépe landolás közben

A legtöbb európai fővárossal a Tunisair, az Air France és a KLM is biztosít közvetlen összeköttetést. Töltsük ki a repülőn kapott űrlapot! Ezt megérkezésünkkor az útlevél-ellenőrzés során megtekintik. Tartsuk meg a visszautazásra vonatkozó részét, mert ezt hazainduláskor kérik majd az útlevél-ellenőrzés során.

Tunisz-Karthago nevű nemzetközi repülőtér a Tunisz-tó közelében, a várostól 8 kilométerre található.A repülőtéri taxik a forgalomtól függően 15 perc alatt érik el a városközpontot, ahova a 35-ös buszjárattal is eljuthatunk.

Időjárás

Ha fürödni szeretnénk tunéziai tengerben, akkor mindenképpen április és október között érdemes felkeresni az országot. Csak a bátrabb nyaraló merészkednek a tengerbe október és március közötti időszakban, akkor is jobbára Djerba szigetének déli részén.

A napsütés az év bármely időszakában erős lehet, ezért napszemüveget és naptejet télen is ajánlatos
magunkkal vinni. Estére viszont nagyon lehűlhet az időjárás, belső országrészekben még a nyári estéken is szükségünk lehet pulóverre. A ruházat maximálisan kényelmes, lehetőleg természetes anyagú legyen, elegáns ruha nem szükséges. Az első napokban óvakodjanak az erős napfénytől. Napszemüveg, fejfedő és kényelmes nyitott lábbeli egészítse ki ruházatunkat. Óvakodjanak a csapvíz fogyasztásától, valamint lehetőleg ne keverjék az egymástól eltérő jellegű ételeket.

Közbiztonság

A muzulmán országokhoz hasonlóan Tunéziában is kedvezőbbek a bűnözési statisztikák, mint a nyugati társadalmakban. A lopások száma viszont sajnálatosan emelkedik, ezért értékeinkre -táskánkra, pénztárcánkra – fokozottan ügyeljünk, amikor zsúfolt helyen járunk.

A szállodákban a lopásokat nagyon valószínűséggel követik el a nyaralótársak, mint a személyzet.
Kerüljük a kéretlen kísérőket! Ezek az emberek ugyanis felhajtó emberek, akik a megígért szuk-beli kirándulás helyett egy félreeső szőnyegüzletbe visznek, ahol aztán elvárják, hogy vásároljunk.

Ha valamit vásárolunk, azt magas áron kínálják, kéretlen kísérőnk be az eladás után jutalékban részesül.

Vámszabályok

A vámmentesség mennyiségi határai: 400 szál cigaretta, 2 liter bor, 1 rövidital és 60 cm3 parfüm.

Autóvezetés, Autókölcsönzés

Tunéziában az aszfaltozott utak minősége jónak mondható. A forgalomban a jobb oldali közlekedés van. A körforgalomban behajtónak elsőbbsége van a már bent haladókkal szemben. A maximális megengedett sebesség lakott területen kívül 90 km/h, lakott területen 50 km/h, lakó övezetben 40 km/h. A közlekedési táblák felirata arab és francia nyelven is fel vannak tüntetve. Az utakon kevés jármű közlekedik, így könnyű az eljutás az ország különböző részeibe.

Az autókölcsönzés Tunéziában meglehetősen drága, ezért érdemes már indulás előtt a kölcsönzést megszervezni, ugyanis a legkedvezőbb ajánlatokat az interneten találjuk. A nagyobb autókölcsönzők rendelkeznek Tunéziai irodával.

A kölcsönzés feltétele min. 21 éves életkor és legalább 1 éves vezetői engedély. Gondoskodjunk teljes körű biztosításról, és indulás előtt ellenőrizzük a pótkereket és biztonsági öveket. Gyermekülés kölcsönzésére ritkán adódik lehetőség, ezért jobb, ha viszünk magunkkal.

Üzemanyag, elektromos áram

Tunéziában sok helyen kapható kiváló minőségű benzin és dízel üzemanyag. A félreeső területeken nehéz benzinkutat találni, ezért a város elhagyása előtt mindenképpen tankolunk. A legtávolabb eső országrészben – főleg délen -mindenképpen tankoljunk, ha benzinkutat látunk, csökkentve ezzel az elakadás kockázatát.

Országszerte szabványos 220 voltos, 50 Hz-es váltakozó áram használatos. A konnektorok megegyeznek az Európában alkalmazott kerek fejű, kétágú duós csatlakozós típussal.

Nagykövetség

Magyarország helyi képviselete (Tuniszi Nagykövetség)

12, Rue Achtert, 1082. Nord-Hilton Tunis, Cité Mahrajen B.P. 572, Tunisie cedex
Tel.:(071) 780 544,(071) 784 849
Ügyelet: (098) 222 339, (098) 928 952
Fax: (071) 781 264
Email: huembtun@planet.tn
Honlap: https://tunisz.mfa.gov.hu/page/konzuli-uegyfelfogadas

Jerba Felügyelő Külképviselet, Tunisz

Mahboubine-Jerba 4165
Tel.: (071) 781 344,(098) 336 487
Tiszteletbeli konzul: Khaled Ben Jemaa
Fax: (071) 785 161

Fontos segélyhívó telefonszámok Tunéziában

Országosan hívható segélykérő szám: 197
Mentők: 494 313/284 808
Tűzoltóság: 198
Rendőrség: 197
Orvos, érdeklődjünk a hotel recepcióján.

Internet, telefon

A nagyobb hotelek többségében biztosított az internet-hozzáférés. Országszerte megjelentek az internetkávézók, bármely nagyobb városban vagy nyaralóhelyen találunk ilyen szolgáltatást. Kérjünk
tájékoztatást a szállodában!  Széles sávú hozzáférésre azért ne számítsunk, lehet, hogy csak az emailjeinket tudjuk nagy nehezen megtekinteni.

Tunézia mobilhálózattal való lefedettsége kb. 90 százalékos. (061-068-as körzetszámok használatosak). A mobiltelefon szolgáltatást Tunisia Télécom és a Meditel biztosítja. A hálózat az európai hálózatnak megfelelő 900 Mhz GSM szabványon működik.

Telefonunk tehát működni fog az országban, amennyiben szolgáltatónk biztosítja számunkra roaming lehetőséget az egyik tunéziai szolgáltatónál. A PTT-irodákból lényegesen olcsóbban telefonálhatunk, mint a hotelből. A telefonálás során két lehetőségünk van: közvetlenül telefonálunk és folyamatosan dobáljuk be az egy dinárosokat.

A másik lehetőség ha hagyjuk, hogy a telefonközpont végezze a kapcsolást, s ekkor hívás végén egyenlítjük ki a kapcsolási díjat.

Tunéziából külföldre irányuló hívás esetén tarcsázzuk a 00-s nemzetközi kódot, majd az ország előhívószámát (Magyarországé 36). A helyi telefonkészülékek 100 millime-es érmével működnek.

Tunisz hívószáma a 071,
Cap Bon és északi országrész, beleértve Hammametet és Nebeult 072,
Souse és Mahdia körzethívó száma 073,
Sfax és környéke 074,
Gabes és Djerba körzete 075,
Gafsa és környéke 076,
Kairouan körzetet 077,
Le Kef körzete pedig a 078 előhívószámmal hívható.

Az ország üzleti tudakozója a 120, a magántudakozó pedig a 121-es számon tárcsázható.

Tunézia hívószáma Magyarországról: 00216.

Rendőrség

A tunéziai rendőrség szervezete a francia rendszert követi. A csendőrség (gendar-merie) khaki színű egyenruhás tagjai a közbiztonságot felügyelik. A hagyományos rendőrség (surete) tagjai kék-szürke egyenruhát viselnek. A forgalomirányító rendőröket fehér sapkájukról és kézelőjükről ismerhetjük fel.

A bűntényt és a balesetet a surete-nek jelentsük be, melynek rendőrei általában jól beszélnek franciául. A csendőrség feladati közé tartozik a lakott területen kívül közti ellenőrzés, ennek során-főként a határ mentén – megállítják az autóvezetőket. Turistaként nem lehet problémánk a tunéziai
rendőrséggel, de a biztonság kedvéért tartsunk magunknál vezetői engedélyünket, útlevelünket és az autó iratait, mert ezeket elkérhetik a közúti ellenőrzés során.

Posta

Tunézia hatékony postahálózata az egész országra kiterjed. Keressünk a PPT (Poste, Telephone, Telegraph) jelzést. Az Európába szánt leveleket bedobhatjuk a PPT kis sárga postaládájába, s 10-14 nap alatt meg is érkezik a megadott címre.

Posta hivatal Tunéziában

Posta hivatal Tunéziában

A posták nyitva tartása nyáron hétfőtől-péntekig 7:30-13:00.
Nyitva tartás télen hétfőtől-péntekig 8:00-12:00 és 15:00-18:00 óra között. Szombaton 8:00-12:00 óra között.

Bélyeget legegyszerűbben az újságárusnál, ajándéküzletben és képeslapot árusító bodéban vásárolhatunk. Postára csak akkor érdemes mennünk, ha a szállodai árnál olcsóbban akarunk telefonálni, vagy táviratot feladni.

Média

Az üzletemberek által legtöbbet olvasott napilap a La Presse, mivel ez az újság tartalmazza a legnagyobb üzleti mellékletet. Szintén terjedelmes üzleti melléklet található az Economiste Mghrabien című francia nyelvű üzleti hetilapban és a Tunisia News nevű angol nyelvű hetilapban.

Valuta

A tunéziai dinár kizárólag az országban váltható át. Puha valuta, árfolyamát a kormány rögzíti. A dinár
be- és kivitele törvénybe ütközik. Tartózkodásunk végén igyekezzünk elkölteni maradék helyi pénzünket!

Tunéziai dinár

Tunéziai dinár

Bank a kisebb városok többségében is található. Itt beválthatjuk utazási csekkünket. A nagyobb hotelek a bankok árfolyamához hasonlóan, hacsak nem kedvezőbben, váltanak be utazási csekket.

Nagyobb hotelekben és termekben fizethetünk bankkártyával, melyek közül a Visa a legszélesebb körben elfogadott.Az amerikai dollár, az angol font és az euró alapú utazási csekkeket egyaránt elfogadják. A főbb nyaralóhelyeken és kereskedelmi központokban a szállodák, éttermek és üzletek többségében akár készpénz helyett is használhatjuk.

Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre. Elfogadott hitelkártyák: American Express, Visa, MasterCard.

Tömegközlekedés

Repülőgép

A Tuninter – a Tunisair nevű nemzetközi légitársaság leányvállalata – korlátozott számban, de indít
belföldi járatokat, ezek Tunisz és Jerba, Sfax, Gafsa illetve Tozuer között közlekednek.

Vonat, busz

Az ország busz- és vonathálózata olcsó és hatékony közlekedést tesz lehetővé. A járatokkal kapcsolatos információ megszerzése időt vesz igénybe, arról nem is beszélve, hogy jegyeket indulás előtt meg kell vásárolnunk.

A tunéziai vasút kellő hatékonysággal közlekedik, első osztályú kocsijai légkondicionáltak,szendvicseik pedig egyenesen kiválóak. Az állomások állapota jó, az árak pedig alacsonyak. A vasút legfőbb hátránya, hogy mindössze négy útvonallal rendelkezik, így a kisebb helyek között nincs vasúti összeköttetés.

Tuniszból a következő négy útvonalon utazhatunk:

  • Tuniszból észak felé Bizertébe (1 óra 50 perc)
  • Nyugatra, Algéria határa felé, Ghardi-maóba (kb. 6 óra)
  • Délnyugatra, Tell belsejébe (El-Fahs és Dahmani érintésével mellékvonalon Le Kefbe) (kb. 6 óra)
  • Délre Hammametbe, Sousse-on, El-Jemen, Sfax és Gebes városán keresztül Gafsába (a két út kb. 9 óra)

Tunisz 1985 óta föld felszínű metróhálózattal (villamoshoz hasonló) is rendelkezik, mely 8 vonalon 66 állomással rendelkezik. Hossza: 36,8 km.

A busz ugyan a legolcsóbb tömegközlekedési eszköz Tunéziában, viszont a menetrendek és az útirányok meglehetősen bonyolultak. Nem érdemes ezt a közlekedési eszközt választani.

Louage, busz

A külföldiek a városokon belül kétségtelenül taxival közlekedhetnek a legkényelmesebben. A városok
közötti távolságok megtételéhez használjuk louage-t, mely nem más, mint egy fix útvonalon, rögzített
áron közlekedő ötszemélyes gyűjtőtaxi, mégpedig kellően gyors és olcsó. Egyetlen hátránya, hogy az indulási helyei nehezen találhatók meg.