Tunezia.info.hu

Ünnepek Tunéziában

Ramadan Tunézia

Tunézia muzulmán ország, iszlám ünnepekkel. A hét szent napja a péntek, bár a hivatalos szabadnap a vasárnap, ilyenkor zárva tartanak a szukok, az irodák és a bankok. A két legfontosabb ünnep az

Ramadán Tunéziában

Ramadán Tunéziában

és az Eid es- Saghir. Az előbbi arról emlékezetes, hogy ezen a napon Ábrahám hajlandó lett volna saját fiát Izsákot  feláldozni. Az utóbbi a havi böjt, a ramadán végét jelzi. Az ünnepek rokonlátogatással és közös étkezésekkel töltik. A pontos időpontok évről évre változnak, hiszen holdnaptár szerint vannak kijelölve.

Tunéziában számos helyi ünnep van, amit főleg júliusban és augusztusban rendeznek. Ezek többsége helyi hagyományokhoz nyúlik vissza, manapság viszont inkább a turisták igényeit igyekeznek kielégíteni. A programokról a helyi  turistainformációs irodákban kaphatunk tájékoztatást.

Április, Nabeul:

Narancsfesztivál, mely a narancsvirágzás időszakában kerül megrendezésre. Kulturális eseményei nem annyira helyiek, inkább a turisták szórakozási igényeit hivatott kielégíteni.

Május-június, El-Haouaria:

Sólyomünnep. Versenysorozatot rendeznek, melynek során sólymokat engednek szabadon, hogy foglyokat és fürjeket fogjanak. A Cap Bonon átvonuló sólymokat március, április körül fogják el, majd a helyiek betanítják őket a fesztiválra.

Sólyom ünnep

Sólyom ünnep

Június, Testour:

Malouf Zenei Fesztivál, a Nagymecset mögötti hatalmas kávéházban tartják, ahol andalúz népzenét játszanak.

Július,augusztus, Sousse:

Színházi és zenei fesztivál. Francia és arab nyelven mutatnak be zenei és színházi előadásokat George Sebastian görög színházutánzatában.

Színházi fesztivál, Sousse

Színházi fesztivál, Sousse

Július, augusztus, Dougga:

Színházi fesztivál klasszikus francia darabokkal.

Nemzetközi koncert-fesztivál, Douga

Nemzetközi koncert-fesztivál, Douga

Július, augusztus, Hammamet:

Nemzetközi kulturális fesztivál, zenés és drámai előadások francia és arab nyelven.

Július, augusztus, Karthágó:

Nemzetközi kulturális fesztivál. Tunézia legnagyobb kulturális fesztiválja. A filmvetítéseknek, táncművészeti, színházi és zenei előadásoknak a helyreállított karthágói római kori színház ad helyet. Az előadások többsége francia nyelvű. Jegyek a római színháznál kaphatók.

Július, augusztus, Djerba:

Kétévente (páratlan években) folklórfesztivál.

Július, augusztus, Tabarka:

Nemzetközi kulturális fesztivál több száz tanuló részvételével. Esténként eszmecseréken, szemléken, művészeti és zenei programokon vehetnek részt az érdeklődők.

Július, augusztus, Gabés:

Sidi Boulbaba Fesztivál kultúrális és folklórrendezvényekkel. Az esemény Mohamed próféta borbélyáról kapta a nevét.

Augusztus, Monastir:

Színházi és költészeti fesztivál, főként francia nyelvű előadásokkal.

November, Karthágó:

Nemzetközi filmfesztivál, melyen arab és afrikai filmeket mutatnak be. A páratlan években megrendezett esemény egész novemberben megtölti a tuniszi mozikat. A műsort francia nyelvű napilapok is közlik.

November, Kebili:

Datolyaünnep

December, január, Tozeour:

Folklór fesztivál teveversenyekkel és beduin műsorokkal.

December, január, Douz:

Nemzetközi Szahara Fesztivál, amelyen olyan különlegességet láthatunk, mint teveverseny, sivatagi hoki vagy agárverseny. Zenei, költészeti és énekes előadások is színesítik a műsort.

Munkaszüneti napok Tunéziában

  • január 1.: Újév
  • március 20.: a függetlenség ünnepe
  • március 21.: a fiatalok napja
  • április 9:: a mártírok napja
  • május 1.: a munka nemzetközi ünnepe
  • július 25.: a köztársaság ünnepe
  • augusztus 13.: nőnap

Legfőbb vallási esemény a ramadán. A vallási ünnepeket a holdnaptár szerinti időpontban tartják, ami azt jelenti, hogy minden évben 11 nappal korábbra tolódnak.