Tunezia.info.hu

Tunézia tájegységei és éghajlata

Tunézia sivatagos belső vidéke

Tunézia tájegységei

Tunézia földrajzi helyzeténél fogva a legkisebb területű és népességű Atlasz-vidéki muszlim ország, az Afrika és Európa közötti forgalom fontos tranzitállomása. A Földközi-tenger nyugati medencéjében elterülő Tunézia partvonalát 1200 km hosszan mossák a tenger hullámai. A szárazföldön Algéria és Líbia által határolt országhoz tartozik a partok előtt elhelyezkedő Djerba és  Kerkennah-sziget is.

Az ország északi részét az Algériából átnyúló Tell- és Szahara-Atlasz lealacsonyodó hegyláncai foglalják el. A hegyláncok az ország egyetlen nagyobb, állandó folyójának,a Medjerdának a medencéjét fogják közre, amelyhez nyugat felé a Tuniszi-öböl termékeny síksága simul. A hegyvidéket sok helyütt mediterrán erdők borítják.  A térségben sokfelé olajfák sorakoznak sok km hosszúságban. A vidék száraz ugyan, de a talajvíz olyan magasan van, hogy az olajfák gyökerei elérik. Másik fontos termény a mandulafa. Tunézia csapadékosabb északi harmadán a kellemes mediterrán éghajlat sokoldalú mezőgazdaságot éltet.

Medjerda folyóvölgy (Észak-Tunézia)

Medjerda folyó völgye (Észak-Tunézia)

Az ország középső része platószerű hegyvidék, amely a tengerpart felé alacsony parti síkságba, a Sahelba megy át. A csapadék rohamos csökkenése folytán nyoma sincs itt erdőségeknek. A legtöbb helyen még a fű is csak kínlódva nő meg. E száraz sztyeppvidéken a kontinentális éghajlat a meghatározó. Ettől délre helyezkedik el a Djerid-sott mélyedése már a Szahara sivatagi táblájának tartozéka, ahol szélsőséges hőmérséklat jellemző.

Tunézia területének csaknem fele homokkal fedett sivatag és félsivatag, amelyeken csak a datolyapálma-ligetek között megbúvó oázisokban telepedett meg az ember.

Tunézia éghajlata

Tunézia éghajlatára a szubtrópusi, medditerrán éghajlat jellemző, ami meleg/forró nyárral köszönt be. A leghidegebb hónap középhőmérséklete 9-11 °C, a legmelegebbé 26-32 °C között változik. A hőmérséklet abszolút maximuma a sivatagos területeken meghaladja az 50 °C-ot, de másutt is 44-50 °C-ig emelkedik. Északi részén őszi-téli esőzések (500-650 mm) mediterrán erdőket éltetnek. Januári középhőmérséklete meghaladja 10 °C-kot, míg a legmelebb hónapban, júliusban 25°C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála.  A Medjerda völgye szárazabb, itt gyakran kell öntözni.

A hőmérséklet abszolút maximuma a sivatagos területeken meghaladja az 50 °C-ot, de másutt is 44-50 °C-ig emelkedik. A hőmérséklet abszolút minimumai mindenütt fagypont alá süllyednek, -1, -7 °C között változnak. A csapadék legnagyobb része a téli hónapokban hullik. A Földközi-tenger menti térségben hullik a legtöbb csapadék (400-700 mm), míg a sivatagi területen a csapadék mennyisége nem éri el a 100 mm-t. 

A fővárosban, Tuniszban is átlagosan csupán 4 mm a csapadék mennyisége a legmelebb nyári hónapban.

Tunézia Nemzeti Parkjai

Az országban 12 nemzeti parkot hoztak létre a helyi élővilág megóvása céjából, melyek közül az egyedülálló szépségével a Jebel Ichkeul Nemzeti Park az UNESCO világörökségének része.

Nemzeti parkjai:

 • Bouhedma Nemzeti Park
 • Boukornine Nemzeti Park
 • Chambi Nemzeti Park
 • El Feidja Nemzeti Park
 • Ichkeul Nemzeti Park
 • Djebel Chitana-Cap Négro Nemzeti Park
 • Djebel Orbata Nemzeti Park
 • Djebel Serj Nemzeti Park
 • Djebil Nemzeti Park
 • Sidi Toui Nemzeti Park
 • Zembra és a Zembretta-szigetek Nemzeti Park