Tunezia.info.hu

Bardo Nemzeti Múzeum, Tunisz

Bardo Múzeum, mozaikgyűjtemény

Az épület egyike azoknak a palotáknak, melyet a XVIII. században a Husszeinita uralkodók építettek, akik az építkezés színhelyéül a régi medinával szembeni félreeső dombot jelölték ki.

A medinát temetkezési helyként használták – a Tourbet el-Bey mauzóleumot az azonos nevű utcában találjuk meg. Tunézia nemzeti múzeuma, a Musée du Bardo az ország régészeti kincseit vonultatja fel.

Legtöbben mozaikgyűjteménye miatt látogatják meg. A világ  legnagyobb mozaikgyűjteményének darabjai a római időkből származnak.

Bardo Múzeum, mozaikgyűjtemény

Bardo Múzeum, mozaikgyűjtemény

A múzeum földszintjén a római és pun időkből származó szarkofágokat és szobrokat  tekinthetünk meg. Az “A” teremben Baal Hamonnak, a punok főistenének I. századi égetett agyagszobrát láthatjuk, különleges tollas fejdíszben.

Az V. teremben a múzsák szarkofágjai, a VIII. teremben pedig két hatalmas kar található, melyek Jupiter-szobor részei voltak. A szobor lábai a múzeum emeletén láthatók, amelyek a Sousse-ból származó leletegyüttes elemei. A földszint kiállítási tárgyai közül a Perszeuszt és Andromédát tengeri szörnyekkel ábrázoló i.sz. III. századi mozaikja egyedülálló darabja a gyűjteménynek.

A múzeum emeletén található az Arab Múzeum, mely arab kalligráfiákat és kardokat mutat be. Legfőbb látványossága a mozaikkal borított üvegtetős épület, melyet aprólékosan kidolgozott fa- és gipszmunkák díszítenek. A lépcső felfelé haladva még több mozaik tárul elénk. A legtöbb mozaik római témákat dolgoz fel, gyakoriak tengert, isteneket és vadászatot ábrázoló alkotások.

Bardo Múzeum árkádos belső tere

Bardo Múzeum árkádos belső tere

A Hadrumete Teremben találhatók a i.e. IV. századi lakóház-építészetet bemutató mozaikok. Az egyik jeleneten egy földbirtokost és feleségét látjuk, amint földükön üldögélnek.  A XV. terem falán található mozaik Vergiliust és történetírás múzsáját Kliót ábrázolja. A kis méretű mozaikot Tunézia leghíresebb mozaikjának tartják.

A múzeum legfelső szintjén ókori edényekből és bronztárgyakból láthatunk kiállítást.

Nyitvatartás: Kedd- vasárnap (télen 9.30-16.30, nyáron 9.00-17.00)
Belépődíjat és fotózási díjat kell fizetni. Vaku és fotóállvány használata tilos.
A múzeum nem akadálymenetesített.
Honlap: http://www.bardomuseum.tn/
GPS(Google Maps): Térkép

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük